14.3.10

Sundhedsreformen er tilbage på sporet

COMEBACK: For et par måneder siden kæmpede Demokraterne for at holde sundhedsreform-toget på skinnerne.

Så fik Republikanerne placeret det sprængstof, som rev skinnerne i stykker. Republikaneren Scott Brown vandt senatsvalget i Massachussets, og med 41 pladser i Senatet kunne partiet nu blokere for sundhedsreformen med en "filibuster."

Pressen og bloggere var på vej ud for at se ulykkestedet, hvor de brændende rester af sundhedsreformen og indirekte Obamas magt som præsident ville blive stedt til hvile.

Men til de flestes overraskelse er det åbenbart lykkedes Demokraterne at skifte spor få meter før de forvredne skinner, og i øjeblikket buldrer toget frem igen. En vedtagelse af sundhedsreformen kan måske komme i næste uge.

Denne gang er det ikke Senatet, der er stopklodsen. Demokraterne har vedtaget en procedure, der gør, at det kun kræver 51 stemmer at vedtage reformen – republikanerne kan altså ikke gennemføre en filibuster.

Samtidig kan formand for Senatet Harry Reid tåle at miste ni demokrater. Hvis der står 50-50, vil vicepræsident Joe Biden således udgøre den afgørende stemme – og han vil naturligvis stemme for sundhedsreformen.

Toget er dog ikke i sikkerhed på stationen endnu. Nu afhænger alt af formand Nancy Pelosi i Repræsentanternes Hus. Hun skal have 216 folkevalgte bag sig. Republikanerne stemmer alle nej – så slaget står internt hos Demokraterne.

Hjemmesiden The Hill udfører i øjeblikket en næsten landskampsagtig form for journalistik: The Hill opremser her – næsten i live-tid – hvordan de enkelte medlemmer vil stemme, hvorfor de ændrer deres stemmer, og hvad stillingen er. Følg med her.

Nej til abort
Pelosis store problem er Bart Stupak fra Michigan, som sammen med 12 andre demokrater vil stemme nej, hvis ikke reformen indeholder en skarp kritik af aborter.

Den indrømmelse kan Pelosi ikke give, for så falder venstreorienterede demokrater fra.

Men Stupaks magt vakler. Pelosi angriber nejsigerne med al sin indflydelse – og den er stor. Angiveligt er to ud af de 12 medlemmer allerede blevet til ja-stemmer.

Afgørelsen vil med stor sandsynlighed komme i næste uge. Præsident Barack Obama har udskudt en rejse til Indonesien i tre dage for at kæmpe for reformens vedtagelse. Han forlader nu ikke USA før næste søndag og har dermed klart signaleret, at sundhedsreformen SKAL i hus nu.

Inden for en uge ved vi, om USA får den største sundhedsreform siden Lyndon B. Johnsons reformer med indførelsen af Medicare og Medicaid i 1960’erne. Reelt vil alle borgere i USA med Obamas reform få sygeforsikring – et politisk mål for mange præsidenter lige siden eks-præsident Theodore Roosevelt for første gang luftede tanken i 1912.

Dyr reform
Republikanerne kæmper med næb og kløer mod reformen. De ved, at bliver den først vedtaget, bliver den – lige som al anden offentlig velfærd – ufattelig svær at røre ved – også selvom sundhedsreformen vil øge USA’s i forvejen enorme statsunderskud med op til 900 milliarder dollars yderligere.

Sandheden er dog, at Republikanerne ikke kan gøre det store for at stoppe en voldsom udvidelse af den føderale statsmagt i USA. Alt afhænger af Nancy Pelosi, Barack Obama og de demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus.

Den demokratiske strateg og kommentator Robert Shrum er ikke overraskende begejstret over udviklingen og udsigten til, at Obama får en enorm politisk sejr, kort efter alle ellers havde bortdømt ham. Læs hans vurdering her.

2 comments:

  1. Tak for opdatering, godt at høre.

    Men - jeg ved selvfølgelig godt hvad du mener, men er ordet filibuster-flertal ikke lettere misvisende?

    ReplyDelete
  2. Jo, det lyder da ved nærmere eftertanke ikke voldsomt klogt. Jeg har ændret formuleringen. Takker - altid godt at blive holdt til ilden.

    ReplyDelete