AFGØRELSEN: Det har taget Barack Obama og Demokraterne over et år, og flere gange er sundhedsreformen blevet erklæret for død og borte.
Men i denne weekend kommer afgørelsens time: I morgen stemmer Repræsentanternes Hus om, hvorvidt USA skal have den største reform af sundhedssystemet siden præsident Lyndon Johnsons Medicaid og Medicare i 1960'erne.
Dyr lov
Loven ser kort fortalt ud som følger: Yderligere 32 millioner amerikanere får sundhedsforsikring. Forsikringsselskaber må ikke længere nægte forsikring til kronisk syge og må heller ikke længere smide kunder ud, når de får en sygdom.
Fra 2014 skal alle amerikanere tegne en sundhedsforsikring - ellers vanker der en anseelig bøde. Familier, der tjener under 88.000 dollars om året, får statslig hjælp til at betale for deres sundhedsforsikring.
Samlet pris: 940 milliarder dollars.
Republikanerne og andre kritikere raser. Det allerede blodrøde amerikanske budget vil vise endnu større underskud og underminere den amerikanske økonomi - og dermed økonomien i store dele af verden.
Demokraterne afviser. Reformen er betalt via nedskæringer i Medicaid-programmet, via skatter på sundhedsforsikringer med såkaldte "luksusydelser" og via en ny skat på investeringer.
Ikke overraskende mener Republikanerne, at de nye skatter vil knuse den gryende vækst i USA - samtidig med en de facto nationalisering af sundhedsvæsenet. Her peger de kritisk på de europæiske statslige sundhedssystemer og erklærer, at adgang til en venteliste ikke er lig et godt sundhedsvæsen
100.000 telefonopkald i timen
Lobbyister, politikere og den almene borger er oppe i femte gear. Repræsanternes Hus modtager 100.000 opkald i timen fra borgere, der opfordrer deres repræsentant til at støtte eller siger nej til reformen.
Man må formode, at størstedelen af opkaldende opfordrer til at sige NEJ. En meningsmåling viser, at kun 38 procent af amerikanerne støtter sundhedsreformen, som den ser ud nu.
Nancy Pelosi, demokratisk formand for Repræsentanternes Hus, føler sig overbevist om, at hun har de nødvendige 216 stemmer til at vedtage reformen. Det stiller flere sig tvivlende over for. Mediekonceren The New York Times opgiver her, hvordan det i øjeblikket ser ud med at nå det magiske tal. Siden opdateres næsten hvert minut.
Debatten og den efterfølgende afstemning begynder i morgen søndag 18.00 centraleuropæisk tid.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment