28.11.16

Demokraterne satser på demografien

Donald  Trump blev præsident, og utallige Demokrater går med nedslåede øjne og vaklende moral, mens Republikanerne tager fuld kontrol over Kongressen og Det Hvide Hus.

Men demografien vil redde Demokraterne, mener flere. I 2032 vil mange se tilbage på 2016 som den hvide arbejderklasses sidste kamp. De vil ikke se 2016 som et paradigmeskifte.

Donald Trumps snævreste sejre var i Florida med 1,3 procentpoint og de tre rustbæltestater Pennsylvania med 1 procentpoint, Wisconsin med 0,9 og Michigan med 0,2.

I de tre stater gik Trumps støtte blandt den hvide arbejderklasse fra 62 til 69 procent.

Hillary Clinton fik støtte i staterne fra minoriteter på op mod 81 procent.

Frem mod 2032 viser befolkningsfremskrivninger, at den hvide arbejderklasses del af vælgerne i de nævnte stater falder med 8-9 procent. Minoritetsvælgerne stiger næsten tilsvarende, og der kommer også flere hvide universitetsuddannede.

Demografi er skæbne, siger de kloge.

For allerede om fire år vil vi kunne se de befolkningsændringer afspejle sig i valgresultater.

Lad os antage, Donald Trump ikke skuffer sine tilhængere og bevarer sit enorme forspring blandt hvide vælgere i 2020. Og Demokraterne formår ikke at øge forspringet blandt minoriteterne.

På landsplan vil Demokraternes andel af det samlede antal stemmer på grund af befolkningsudviklingen alligevel gå fra 2 procentpoints føring til 3-4 procentpoint. Og det vil være nok til at skubbe alle fire delstater over på Demokraternes side. Nu vinder Demokraterne 303-235 i valgmandskollegiet.

Samtidig vil Demokraterne bliver endnu mere konkurrencedygtige i Arizona, Georgia og North Carolina.

Trump og Co. vil altså skulle mobilisere endnu flere hvide vælgere for at vinde. En stor udfordring i betragtning af, hvor højt niveau de nåede i 2016. Kan de vride endnu mere ud af citronen?

Meget tyder på, at Trump og Republikanerne rider på en bølge af lånt, demografisk tid.

Et lille håb for partiet er dog, at latinoer og sorte i lidt højere grad end vanligt stemte på Republikanerne. Hvorfor? Det ved man ikke helt endnu. Men analyserne skal nok komme, og så skal Republikanerne se, om det er en strategi, partiet kan bygge videre på.


No comments:

Post a Comment