4.12.16

Ideologer udnytter Trump

Donald Trump modtog i fredags et telefonopkald fra Taiwans præsident Tsai Ing-wen. 

Umiddelbart uskyldigt. Men siden 1949 har Folkerepublikken Kina erklæret, Beijing-regeringen repræsenterer ét Kina, og Taipei-regeringen er en løsreven provins, som en dag vender hjem.

Den politik har USA realpolitisk bakket op om, siden tøbruddet mellem Kina og USA under præsident Nixon. Ingen amerikansk præsident har talt officielt med Taiwans ledere siden 1979.

Indtil altså i fredags. I første omgang reagerede Kina eksternt afdæmpet. Kina kaldte det en lille begivenhed og opfordrede i øvrigt "de relevante parter" i USA til at oveholde de tre kinesisk-amerikanske kommunikéer, som omhandler Taiwan. Internt er der næppe tvivl om, at Beijing er rødglødende og nu fuldt overbevist om, at Trump som præsident bliver ligesom Trump som kandidat: Uberegnelig og omskiftelig. Det kan Beijing ikke lide. Og det kan Indien i øvrigt heller ikke. Det land er rasende efter Trumps indladende samtale med Pakistans leder.

Hvorfor talte Trump med Tsai Ing-wen? En højtravende ideologisk tanke ville være, at Trump ønsker at støtte Taiwan - en demokratisk udgave af Kina - over for det kommunistiske Beijing.

Trump ved ikke, han ikke ved ting
Men det er at have alt for høje tanker om Trump, mener Evan Osnos i The New Yorker. 

Osnos argumenterer for, at stærke ideologer i Trumps inderkreds er fuldt ud klar over, at Trump ikke ved meget om mange ting - og ofte ved Trump ikke, at han ikke ved det. Dermed er det muligt at påvirke ham. Og i Taiwan-situation er der måske tidligere FN-ambassadør John Bolton, der fik telefonopkaldet til at ringe. Ideologerne udnytter Trump til at få deres egen agenda igennem.

Vil ikke briefes
Der er ikke meget, der tyder på, at Trump vil læse op på lektion. Han er den nyvalgte amerikanske præsident, der færrest gange har modtaget de ellers daglige briefinger fra efterretningstjenesterne. Fra valgdagen til 24. november modtog han to briefinger trods tilbud om dem alle dage. Vicepræsident Mike Pence har derimod fået dem alle. Og til sammenligning fik Bill Clinton, George W. Bush (så snart valget var endeligt afgjort 5. december 2000) og Barack Obama briefingerne alle dage.

Forretninger i Taiwan
I øvrigt er Trump-forretningsimperiet interesseret i forretningsaftaler i Taiwan-byen Taoyuan. Har det haft betydning for Trumps vilje til at modtage opkaldet fra Tsai Ing-wen? Ingen ved det. Men ej heller er der nogen eller noget, der afkræfter teorien.

No comments:

Post a Comment