8.11.16

Hillary Clinton vinder valget

Valgdagen er over os! Uha, hvor bliver det spændende. Selv planlægger jeg naturligvis en all-nighter.

Og dermed er det også blevet tid til at forudsige valget. Jeg kaster mig endda ud i forudsigelser om samtlige stater, så der er rig mulighed for at mobbe mig onsdag morgen.

Så...tada...Hillary Clinton vinder valget, og USA's stater fordeler sig således:


Click the map to create your own at 270toWin.com


Der skal 270 valgmænd til en sejr, og med 304 er Clinton vinderen i min spåkugle.

Spændende stater
Iowa og Ohio er stater, Barack Obama vandt i 2012. Dem vinder Donald Trump i år. Staterne er fyldt med hvide vælgere, der har levet af industri, som er ved at forsvinde. Det er lige præcis hans kernevælgere, og der er nok af dem til, at staterne falder i hans kurv. Demokraterne vil komme til at savne Ohios 18 valgmandsstemmer.

North Carolina, New Hampshire og Nevada er de stater, jeg er mest i tvivl om. I North Carolina har Republikanerne med succes vedtaget love, der gør det sværere for sorte at stemme. Jeg tror, det er nok til at sikre Trump sejren. I New Hampshire rykker Trump hurtigt fremad i meningsmålingerne. Han sikrer sig staten med et minimalt flertal. Derimod vil Clinton få en lidt større sejr i Nevada. Her tyder de allerede afgivne stemmer på, at Trump ikke kan indhente hende.

Florida er kongen af svingstaterne. Clinton har de seneste uger haft et lille forspring. Meningsmålingerne er så entydige, at Clinton vinder her med et eller to procentpoint. Og selv hvis hun taber både Florida, Ohio og North Carolina, er hun stadig over de 270 valgmænd. Uha, det ser svært ud for Trump.

Trump taber stort i staterne Pennsylvania, Michigan og Minnesota. Her pralede Trump i flere måneder med, at han ville vinde - særligt i Pennsylvania, der har mange hvide vælgere. Men Clinton fører konsekvent staten med høje et-cifrede procentpoint.

Virginia har rykket sig markant de seneste år fra sikker republikansk bastion over svingstat til efterhånden sikker demokratisk fæstning. Onde tunger vil vide, det skyldes mange regeringsansatte fra forbundshovedstaden, der vælger at bo i det nordlige Virginia. Uanset hvad er Clinton og Demokraterne lykkelige for delstatens 13 valgmandsstemmer.

Da det gik allerbedst, troede Clinton hun kunne slå Trump i stater som Arizona og Georgia. Det kommer ikke til at ske. De to trofaste republikanske stater forbliver hos Trump.

Summa summarum: Clinton bliver præsident, og vi kan endelig lægge det mest beskidte og ubehagelige præsidentvalg i mange år bag os. Det har ikke ligefrem været et kvalitetsstempel for vestligt demokrati.

Kongressen
Der er en række andre spændende valg i dag: Guvernørposter skal fordeles, og delstatsparlamenter sammensættes. Afgørende er i høj grad valget til Kongressen: Republikanerne vil holde fast i flertallet i Repræsentanternes Hus, men Demokraterne har gode chancer for at få flertal i Senatet. Lykkes sidstnævnte, kan Clinton rent faktisk ende med at få vedtaget love og indsat sine kandidater til både regeringsposter og ikke mindst domstole. I hvert fald en plads i Højesteret er ledig, og der kommer sandsynligvis snart flere til blandt de aldrende dommere.

Og spørgsmålet er også, hvordan vinderen og taberen reagerer. Vil Trump accepterer et nederlag, eller går han til domstolene? Og hvad med tilhængerne - går de på gaden i oprør? Mange uafklarede spørgsmål venter.

God valgdag og valgnat til alle, der ejer fascinationen af USA og dets valg.

No comments:

Post a Comment