14.11.16

Trump fyrer Christie

You're fired, lød det i kommende præsident Donald Trumps tv-program The Apprentice.

Samme besked fik New Jersey-guvernør Chris Christie i fredags. Christie har ledet Donald Trumps såkaldte "transition team", som arbejder med at finde folk og fastlægge politikken fra den dag, Trump indtager Det Hvide Hus.

I stedet har vicepræsident Mike Pence fået posten, mens Christie er blevet en af flere vicedirektører i overtagelsesbiksen.

Grundene er flere. En reelt god grund er, at Christie er ved at blive fældet af en stor skandale i sin hjemstat. 

En anden måske mindre god er Trumps svigersøn, Jared Kushner. Han afskyer Christie af den familiære årsag, at Christie smed Kushners far i fængsel, da Christie var statsadvokat.

Den slags infighting, personlige fjendskaber og skiftende alliancer har kendetegnet Trumps valgkamp hele vejen igennem. Og alt tyder på, den fortsætter med al dens medfølgende ustabilitet. Det skriver Politico. 

Afløseren, vicepræsident Mike Pence, har al den erfaring som udøvende politisk magthaver, som Trump mangler. Pence har siddet 12 år i Repræsentanternes Hus og været guvernør i Indiana i tre år. Men dermed er han ikke ligefrem det opgør med etablissementet, som Trump lovede. Og Pence er klassisk konservativ republikaner, både økonomisk og ikke mindst socialt med massiv modstand mod abort og homoseksuelle ægteskaber.

Sidstnævnte har aldrig haft Trumps store interesse. Men mere magt til Pence giver antydninger af, at de mere klassiske republikanske mærkesager får mere at skulle have sagt. Og meget tyder på, at vi får samme slags team mellem vicepræsident og præsident, som vi havde mellem George W. Bush og Dick Cheney, hvor den uerfarne Bush lænede sig kraftigt op ad den erfarne Washington-insider Cheney.

No comments:

Post a Comment