31.1.11

USA gør klar til nedskæringer

UNDERSKUD: Staten fylder mere i USA end nogensinde før, men det samme gør statens underskud, der nu for tredje år i træk ser ud til at komme over 1000 milliarder dollars.

Der er derfor ved at udvikle sig bred enighed blandt amerikanske politikere om, at nedskæringer bliver nødvendige – men enigheden stopper, når der kommer konkrete forslag på bordet.

Barack Obama og Demokraterne vil arbejde for en treårig fastfrysning af alle udgifter, der ikke relaterer til forsvar eller national sikkerhed. I to år bliver offentligt ansattes løn fastfrosset. Endelig skal USA’s høje selskabsskat på 35 procent ned – men til gengæld vil Demokraterne lukke mange skattehuller, som virksomheder i dag gør brug af.

Republikanerne er også klar til besparelser, og mener de har offentlighedens støtte til det efter sejrene ved midtvejsvalget i november. Således taler en af de republikanske ledere i Repræsentanternes Hus, Eric Cantor, om, at partiet er villig til at kigge på pengene til Pentagon.

Der er tale om en betydelig åbning fra republikanerne side. Partiet har ellers altid holdt militæret fri fra nedskæringer, men erkender nu at det er nødvendigt at finde penge også her.

Skære 40 procent
De mest konservative blandt Republikanerne kræver tilmed, at alle offentlige udgifter skal tilbage på 2006-niveau. Det anslås at ville spare 2500 milliarder dollars over ti år. I dette forslag er besparelser på forsvaret dog udelukket, og derfor skal alle andre departementer skære op imod 40 procent af budgettet frem mod 2021.

Demokraterne er ikke glade for Republikanernes krav om øjeblikkelige og store besparelser. Partiet mener, at store nedskæringer nu vil afspore den begyndende økonomiske vækst og i sidste ende blive dyrere for USA.

Alligevel har politikere fra begge partier også – for stort set første gang – erklæret sig åbne for at se på besparelser i de store sociale programmer som Social Security og Medicare.


Nedskæringer javel - men præsident Barack Obama vil i de kommende år også kæmpe for at bruge flere penge på højhastighedstog, uddannelse og bioteknologi. Det var nogle af nøglepunkterne i den nylige State of the Union-tale.

Det er dog en kendt sag, at besparelser i det offentlige er populært – lige indtil det bliver offentliggjort, hvor det helt specifikt rammer. Så råber den minoritet, det går ud over, næsten per definition højere end den majoritet, der i sidste ende vil nyde godt af et budget i balance.

Græske tilstande
2011 bliver en kamp om, hvor og hvor meget der kan skæres. Der er lagt op til store ændringer, en med en delt kongres, en demokratisk præsident og en amerikansk befolkning, der måske vil protestere mod dybe nedskæringer, kan de store ændringer hurtigt ende med at blive små justeringer.

Dermed kan USA risikere stadig at stå med enorme underskud de kommende år, mens en flugt fra dollaren og græske tilstande truer længere ude i horisonten.

No comments:

Post a Comment