17.1.11

Republikanerne vælger formand fra den behagelige prærie

UDSKIFTNING: Republikanerne har efter et mildest talt mislykket valg af formand i 2009 nu væltet Michael Steele og i stedet valgt Reince Priebus som ny formand.

Dermed er Republikanernes første sorte formand fortid.

Michael Steele blev valgt i håbet om, at han retorisk ville kunne stå distancen mod Barack Obama, og at den sorte politiker kunne gøre Republikanerne mere tiltrækkende over for minoriteter frem for at være ”gamle, hvide mænds parti.”

Pengemangel
I stedet efterlader Steele Republikanerne med et økonomisk morads og store underskud, og de store donorer er utilfredse med samarbejdet.

Samtidig blev Steele berygtet for fortalelser, særligt da han erklærede, at krigen i Afghanistan – som ifølge Steele var Obamas krig – ikke kunne vindes. Her måtte han rykke ud med en del undskyldninger.

Han stillede op til formandsvalget i fredags, men kunne ikke samle flertal ved første afstemning, og ved fjerde afstemning trak han sit kandidatur.

På syvende afstemning vand Reince Priebus formandsposten.

Ukendt leder
Den 38-årige republikaner Priebus var indtil da formand for Republikanerne i Wisconsin, hvor han ledte partiet til store sejre ved det seneste midtvejsvalg.

Manden er dog i vid udstrækning ukendt selv i sit eget parti, og medier har moret sig noget over, at han i efterfølgende tv-interviews bar et navneskilt.

Priebus begyndte sin politiske karriere i sin hjemby med det finurlige navn ”Pleasant Prairie.” Her gik han fra lokal aktivist til kasserer i delstatens republikanske parti, inden han altså i dag er valgt som ny formand for Republikanerne.

Priebus lover at rette op på økonomien i partiet og geare det til opgøret mod Barack Obama i 2012.

Han erkender, at han ikke er den store mediedarling og vil trække i de organisatoriske og økonomiske tråde som leder i stedet for at kaste sig over tv-debatter.

Partisekretær
Det er i øvrigt et kendetegn ved partiformænd i USA, at de mere står for det organisatoriske frem for det politiske. Posten kan måske bedst sammenlignes med danske partiers partisekretærer.

Opgaven er stor for Priebus, der først og fremmest skal håndtere, at Steele har efterladt partiets hovedorganisation med en gæld på 21 millioner dollars. Den skal ud af verden, inden partiet kan opruste til præsidentvalget i 2012.

No comments:

Post a Comment