3.8.20

Trump udskyder ikke valg - mere sandsynligt han trækker sig

De seneste dage er meget politisk debat blevet suget op af Trumps udmelding om, at måske burde amerikanerne udskyde valget på grund af pandemien og præsidentens påståede udfordringer med brevstemmer.

Det blev straks skudt ned af samtlige politiske ledere i Kongressen, også republikanske. Trump trak i land, og der er ingen grund til at bekymre sig. Trump kan IKKE egenhændigt udskyde valget, og det kan det republikanske flertal i Senatet heller ikke.

En mere sandsynlig udgang er faktisk, at Trump trækker sig før valget i november. Det skriver den politiske kommentator John Harris om her. 

Argumenterne er flere.

Hader at tabe - og at være præsident
Trump hader at tabe. Hvis han trækker sig nu og siger, America is great again, så skal han aldrig opleve et valgnederlag. I et år, hvor Texas ser ud til at være i spil, kan det være tillokkende.

Trækker Trump sig, vil det bliver lige så historisk en udmelding som Lyndon B. Johnsons i 1968. Trump elsker at gøre sig selv historisk og smadre status quo.

Han har heller intet politisk program at kæmpe for i en anden valgperiode. Modsat kandidater som Bernie Sanders eller Newt Gingrich har Trump ingen politiske overbevisninger og var i øvrigt demokrat det meste af sit liv. Det Republikanske Parti er blot Trumps middel til at nå målet om at være præsident. Hvorfor kæmpe så hårdt og måske lide et ydmygende nederlag, hvis han alligevel ingen politiske ambitioner har?

Og apropos det politiske håndværk er Trump hverken interesseret i briefinger, rapporter, lobbyisme, møder - eller endog det at tage beslutninger. Så er præsident af Amerikas Forenede Stater et dumt job at have.

Det eneste, Trump har kunne lide ved at være præsident, er valgmøderne, hvor loyale tilhængere tiljubler ham. De er nu fortid på grund af pandemien.

Ivanka 2024? 
Taber han valget stort, bliver Trump ligegyldig, og måske endda tiltalt for diverse forbrydelser i amtstiden. Trækker han sig nu, vil tilhængerne siger, han aldrig tabte og fortsætte støtten. Twitter vil stadig være et magtredskab for Trump. Og måske har han politisk kapital til at hjælpe favoritdatter Ivanka Trump med at blive præsident i 2024...

Hvorfor så egentlig ikke bare stoppe nu, når legen alligevel går så skidt?

No comments:

Post a Comment