2.9.13

Republikanernes værste fjender er republikanere

BORGERKRIG: Det er ikke kun i Syrien, borgerkrigen raser. Det har den gjort i det republikanske parti siden 2008. 

Teparti-aktivister kræver en ren og ubesudlet konservativ dagsorden. Moderate republikanere kalder strategien for alt for højreorienteret til at kunne vinde valg.

I 2010 fik teparti-fløjen ret, og Republikanerne rykkede frem ved midtvejsvalget med en klart konservativ dagsorden. I 2012 var det så de moderate republikaneres tur til at få ret. Obama blev genvalgt, men særligt interessant var en række valg til senatet.

Teparti-kandidater vippede republikanske senatorer med årtiers tjeneste  i Senatet bag sig af pinden i primærvalg. Det gik eksempelvis ud over  Robert Benett og Richard Lugar. Men da teparti-kandidaterne skulle slå den demokratiske modstander, gik det galt. Selv i en stærkt republikansk stat som Indiana var teparti-kandidaten Richard Mourdock for højreorienteret. Demokraten Joe Donnelly vandt, og Demokraterne udbyggede flertallet i Senatet.

To sejre til hver side i to valgår betyder, at borgerkrigen ikke har fundet en vinder endnu - tværtimod. 

Deler  styrkerne
Den republikanske leder i Senatet er Mitch McConnell fra Kentucky. 

En leder i Senatet burde være sikker på sin plads og være en af partiets stærkeste kandidater. Men McConnell bliver udfordret fra højre i primærvalget af Matt Bevin, en karismatisk og velstående teparti-kandidat. 

Allerede nu - et år før valget og med mange måneder til primærvalget - har McConnell måtte bruge 700.000 dollars på reklamer. Værst af alt for ham: Han kan ikke rette alt reklameskytset mod den demokratiske modkandidat, Alison Grimes. Pengene skal deles og række til ammunition mod både Bevin og Grimes. En stor udfordring og en ydmygelse for McConnell.

Lindsey Graham fra South Carolina er en af senatets mest konservative stemmer i udenrigspolitikken .Det hjælper ham dog ikke - han er blevet udfordret af flere modstandere i primærvalget, og flere af dem beskriver ham som "en klon af Barack Obama."

Dilemma
Mitch McConnell, Lindsey Graham og John Cornyn fra Texas er ellers eksempler på senatorer, som har prøvet at rette så meget ind som muligt. De møder op hos konservative grupper og plejer netværket, hyrer rådgivere som førte teparti-kandidater til sejr i 2010, og tager - i modsætning til flere republikanere i 2010 og 2012 - højreorienterede modkandidater seriøst fra dag ét. 

Det har hjulpet Cornyn. Han har endnu ingen modstandere i primærvalget. Men McConnell og Graham hjalp det ikke. 

Dilemmaet er klart: At gå stærkt med højre i primærvalgene kan sikre, at man bliver republikanernes kandidat. Men det gør det samtidig meget svært at slå en moderat demokrat ved senatsvalget. Demokraterne gnider sig lige nu  i hænderne og ser frem til at tage flere senatspladser i ellers sikre republikanske stater i 2014. 

No comments:

Post a Comment