30.9.13

Fagforeninger støtter republikaneren Christie

NEW JERSEY: 34 procent.

Så meget fører den republikanske guvernør Chris Christie over sin demokratiske udfordrer Barbara Buono før guvernørvalget i november. Hvordan kan det lade sig gøre i det stærkt demokratiske New Jersey - en stat, som har fostret det venstreorienterede ikon Bruce Springsteen?

En af forklaringerne er, at Christie har formået at splitte fagforeningerne. De står stærkt i New Jersey og har normalt sikret demokratiske sejre ved valg. Men nu støtter de privatansattes fagforeningerne Christie, mens de offentligt ansattes fagforeninger kæmper hårdt mod Christie.

Den republikanske guvernør har skåret i goderne og lønningerne hos de offentligt ansatte. Alt andet lige er det naturligt nok, deres fagforeninger har erklæret krig mod Christie.

Men de privatansattes er altså tilfredse, og grunden er arbejdspladser og vækst. 

Fagforeningen International Brotherhood of Electrical Workers Local 102 støtter Christie. Ifølge formanden er grunden, at i 2001 havde medlemmerne 6,5 mio. arbejdstimer. I 2009 - året hvor Christie tog over - var det faldet til tre mio. Nu nærmer tallet sig de fem mio.

Fagforeningen mener, at grunden er besparelser i det offentlige, offentlige budgetter i balance og skattelettelser, som har sat gang i erhvervslivet.

Massive skattestigninger
Allerede i 2006 foreslog jernarbejdernes forbund, at statsansatte skulle gå 15 pct. ned i løn. Forbundet sagde, at dets medlemmer ikke havde fået lønstigninger i to år. Alle lønstigninger var gået til at betale stigende pensions- og sundhedsudgifter kombineret med skattestigninger. New Jersey har en stat, vi ikke har råd til længere, lød det fra fagforeningen.

Forslaget  om de statsansattes lønnedgang kom efter 33 skattestigninger under den demokratiske guvernør Jim McGreevey for i alt 3,6 mia. dollars. Den dengang nyvalgte demokratiske guvernør Jon Corzine afviste forslaget, lod de statsansatte beholde deres løn og hævede i stedet momsen fra seks til syv procent. Nu er også jernarbejdernes forbund på Christies side. 

Teparti-fløjen hos Republikanerne er dog ikke nødvendigvis begejstrede for Christies tætte forhold til nogle fagforeninger. Strider det ikke mod den rene konservatisme? Og er det ikke mere værd at tabe med ideologien i behold end vinde og indgå kompromiser? Christies svar var klart, da han i sidste måned talte til republikanske ledere i Boston:

- For our ideas to matter, we have to win because, if we don't win, we don't govern.

No comments:

Post a Comment