5.3.12

Republikanerne er klar til supertirsdagen

PRIMÆRVALG 2012: Mitt Romney har netop sikret sig sejren i delstaten Washington og ligger i pole position frem til supertirsdagen i morgen. Ti delstater stemmer, heriblandt Georgia, Virginia, Ohio, Massachussets og Virginia.

Kandidaterne har allerede gjort det klart, hvad succeskriterierne er for dem.

Mitt Romney satser på stærke sejre i det nordøstlige USA, hvor den moderate favorit står stærkt. Den tidligere guvernør sikrer sig let en sejr i Massachussets, mens Vermont også gerne skulle være en overbevisende sejr.

På grund af delstatens valgtekniske regler er hverken Rick Santorum eller Newt Gingrich på stemmesedlen i Virginia. Her skulle Romney gerne hive en storsejr hjem over den eneste anden kandidat, Ron Paul. Samtidig vil Romney gerne have en sikker sejr i Idaho.

Ohio i centrum
Mange sydstater stemmer, men her står den socialt konservative Santorum ikke overraskende stærkt. I sydstaterne er målet for Romney enten små, men meget overraskende sejre eller blot en stærk andenplads.

Rick Santorum satser på syden, men kandidatens helt store opmærksomhed retter sig mod Ohio - en afgørende stat til november. Santorum kommer fra nabostaten Pennsylvania, og hans religiøse budskaber har god klangbund hos delstatens arbejdervælgere. Både for Romney og Santorum er Ohio en prestigestat. Vinder Romney, er Santorum alvorligt svækket, mens en Santorum-sejr vil sikre, at kapløbet fortsætter hen i forårsmånederne.

Newt Gingrich er ved at være færdig. Han erkender selv, at han skal vinde i hjemstaten Georgia for at fortsætte i valgkampen. Det ser dog ud til at lykkes. En vægtning af flere meningsmålinger viser, at Gingrich fører i delstaten med 16 procentpoint.

Valgkampen slutter ikke i morgen. Santorum og sandsynligvis også Gingrich vil fortsætte valgkampen. Men sikrer Romney sig en god portion delegerede og i særlig grad Ohio, vil han snart have en så stor føring i antal delegerede. at presset på Santorum og Gingrich for at droppe ud af valgkampen vil stige. Republikanerne vil samle sig om Romney og vil have sat en stopper for den beskidte interne kamp.

Avisen LA Times har en gennemgang af alle de delstater, som stemmer i morgen, her.

No comments:

Post a Comment