25.3.12

Santorum satser på uafgjort

PRIMÆRVALG 2012: I går sikrede Rick Santorum sig tæt på halvdelen af stemmerne i sydstaten Louisiana.

49 procent af de republikanske primærvælgere stemte på Santorum, 27 procent på Mitt Romney, 17 procent på Newt Gingrich, mens Ron Paul fik 6 procent.

Gårsdagens resultat giver klart bevis på, at Newt Gingrich er færdig. Når han ikke kan slå Romney i en stærkt konservativ sydstat, er han en knækket kandidat. Det tyder det også på, at han selv erkender. Således sagde han i går, at enten bliver Romney kandidaten, eller også bliver det uafgjort, og det republikanske konvent bliver delt og en kamparena.

Sidstnævnte er tydeligvis Rick Santorums strategi, for han kan reelt ikke vinde ved at samle delegerede sammen i de resterede primærvalg.

Langt flere stemmer
Romney har over halvdelen af de i alt 1044 delegerede, han behøver for at få flertal i første afstemning på konventet. For at overhale Romney, skal Santorum have 70 procent af de resterende delegerede. Det er reelt en umulighed. Samtidig har Romney sikret sig 1,3 millioner flere stemmer end Santorum, så Romney kan sige, at han har det folkelige mandat.

Den mest sandsynlige udgang på det hele er, at Romney sikrer sig nomineringen før konventet. Der mangler stadig 21 delstater og District of Columbia. Fortsætter Romney med sin nuværende andel af delegathøsten, når han de 1044 delegerede før konventet.

Samtidig kan de såkaldt "superdelegerede" beslutte sig for, at nok er nok, og nu skal partiet samle sig til kampen mod Barack Obama. Superdelegerede er republikanske spidser og partiledere, som samtidig har stemmeret til konventet. Normalt betyder deres stemmer intet, men det kan de komme til denne gang, og deres mål vil være at skubbe Romney det sidste stykke over målstregen før konventet.

Santorums håb er det splittede konvent. Her vil Romney få langt flere stemmer i første valgrunde, men herefter er de delegerede ifølge reglerne frit stillede. Santorum håber så, at de vil samle sig om "den ægte, konservative kandidat."

Flere politiske kommentatorer peger dog på, at det vil være svært for Santorum at slå på det, når faktum vil være, at mere end en million flere republikanske vælgere i stedet har peget på Romney.

Kandidat ind fra sidelinjen
I sidste ende kan det gå sådan, at en helt tredje kandidat bliver hevet ind for at redde partiet. Det skete sidst i 1952, hvor Demokraterne valgte Adlai Stevenson på deres konvent. Republikanernes sidste forsøg ud i den disciplin fandt sted i 1920, hvor Warren Harding blev kandidat og senere præsident.

Foreløbig tager kandidaterne i 2012 mod en række nordstater, hvor Romney kan forvente at udbygge sit forspring.

Læs mere om splittede konventer her.

No comments:

Post a Comment