4.2.12

Wisconsin vil af med kontroversiel guvernør

NYVALG: Alle politisk interesserede amerikanere kender efterhånden Wisconsins republikanske guvernør, Scott Walker.

Han blev valgt i 2010, og sidste år gik han i storoffensiv mod de offentligt ansattes fagforeninger i delstaten. De skulle knækkes, så økonomien igen kunne komme på fode. Det skrev denne ydmyge blok om - læs det her.

Fagforeningerne og Demokraterne tabte dengang, men har nu forbløffet mange - inklusive guvernøren - ved at samle så mange underskrifter ind, at der skal afholdes nyvalg til guvernørposten.

Fagforeningerne satte sig i spidsen for initiativet, og for kort tid siden blev der afleveret op mod en million underskrifter fra vælgere, der ville i stemmeboksen igen. Kravet for at holde nyvalg var lidt over en halv million stemmer, så Scott Walkers modstandere ser bjerget af underskrifter som en stor sejr.

Meagan Mahaffey leder gruppen "United Wisconsin, som styrede indsamlingen. Hun erklærer:


- The result sends a crystal clear message to Scott Walker that voters are done with his extreme policies and his destruction that he’s doing to our state.

Ikke overraskende er Scott Walker og hans tilhængere uenige i den udlægning. Fra Ron Pauls præsidentkampagne lyder det, at hele tanken om at indsamle underskrifter for at få nyvalg er en bekymrende udvikling.


- Recall should be used only for politicians who have been guilty or crime or fraud, not those who take on powerful special interests. Scott Walker showed bold leadership. If international union bosses want to beat Gov. Walker, they should try to do so through the proper election process. This recall would set a dangerous precedent, sagde en talsmand.




Schwarzeneggers succes
Det er ikke første gang, vælgerne formår at få en siddende guvernør på glatis. I 2003 røg Californiens guvernør Gray Davis ud af guvernørboligen efter en lignende underskriftindsamling. Arnold Schwarzenegger overtog embedet.

Nyvalget i Wisconsin bliver holdt i maj eller juni. Det er svært ikke at se det som en form for opvarmning til præsidentvalget senere på året. Meget afhænger nemlig ligesom i præsidentvalget af, om den siddende kandidat kan pege på, at hans politik har skabt arbejdspladser.


Fortsætter den nuværende økonomiske fremgang i USA, er det således en fordel for Barack Obama, men det bliver det også for Scott Walker. Deres politik er diametralt modsat, men jobskabelse - uanset hvad den så er skabt af - er en fordel for dem begge.


Walkers pengefordel
Rent valgteknisk nyder Scott Walker godt af, at et hul i loven tillader ham at samle penge ind allerede. Han har således fået tre millioner dollars i valgkampskassen, og heraf er halvdelen fra andre stater end Wisconsin. Blandt andet har en texansk forretningsmand, der betalte for den berygtede "Swift-boat" reklame, som torpederede John Kerrys præsidentkampagne i 2004, givet masser af dollars.


Demokraterne skal nu til at finde deres kandidat, og først der må partiet begynde dets egen pengeindsamling. Her har Scott Walker altså en betydelig fordel.


Her er hjemmesiden for kampagnen for at få Scott Walker sparket ud af guvernørkontoret.

























No comments:

Post a Comment