20.2.12

Præsidentkandidaten der fik smæk

PRIMÆRVALG 2012: Efter sine overraskende sejre i tre stater over Mitt Romney er det nu Rick Santoroums tur til at være den republikanske højrefløjs charmetrold.

Santorum siger, at han i modsætning til Romney kan sikre sejren ved at skabe begejstring blandt det republikanske vælkerkorps.

Men i sin sidste valgkamp skabte Santorum ikke begejstring blandt nogen vælgergrupper. Efter to perioder som senator for Pennsylvania tabte han kampen for en tredje periode med 18 procentpoint til sin demokratiske modstander.

Hvorfor gik det så galt for Santorum?

Irak-krigen
Santorums egen forklaring er, at 2006 generelt var et forfærdeligt år for de republikanske kandidater. Præsident George W. Bush var upopulær, det samme var Irak-krigen, og det republikanske flertal i begge Kongressens kamre blev skyllet ud af en demokratisk flodbølge.

Den forklaring er der meget sandhed i. Ifølge exit polls var 61 procent af vælgerne ved senatsvalget utilfredse med krigen. Af dem stemte 85 procent på modstanderen Bob Casey, mens kun 15 procent stemte på Santorum.

Imidlertid er det ikke hele forklaringen, og de andre forklaringer er ikke opmuntrende for Santorums tilhængere.

Han klarede sig ikke specielt godt blandt vælgere, der var bekymrede for økonomien. Ikke just en positiv ting at have med i bagagen i kriseåret 2012.

Endnu værre fik han kun opbakning fra halvdelen af de vælgere, som betegnede sig som stærke værdivælgere. Hvorfor gik det skævt for den stærkt religiøse Santorum blandt disse vælgere?

Problemer med personligheden
Nogle mener, at det skyldes hans personlighed. Santorum er kendt for at være en særdeles kantet politiker, som VIL have ret i debatterne. Ifølge flere kendere af politik i Pennsylvania var selv religøse vælgere trætte af den påståelige Santorum. Samtidig kom han ofte til at kaste sig ind i upopulære debatter, han burde have holdt sig fra.

Lokale emner spillede en vigtig en rolle i valgkampen. De kan blive draget ind i den nationale valgkamp som eksempler på Santorums "dårlige karakter," men umiddelbart burde de ikke spille en rolle for en vælger i Utah eller Michigan.

Blandt andet flyttede Santorum ind i et hus i Virginia, mens han var senator for Pennsylvania. Det rejste kritik i hjemstaten om, at han havde glemt Pennsylvania, og at han var en "Washington-insider."

Samtidig holdt han sine hjemmeskole-børn i et program anført af en skole i Pennsylvania. Det kostede skatteborgerne i Pennsylvania tusinder af dollars hvert år, men Santorum nægtede at betale af egen lomme.

Indtil videre har det ikke spændt ben for Santorum, som fører i Michigan frem mod primærvalget her 28. februar. Men Mitt Romney har sparket gang i en negativ reklamekampagne mod Santorum, hvor mange af hans problemer i Pennsylvania utvivlsomt vil blive fremhævet.

No comments:

Post a Comment