13.9.10

New Yorks Kennedy-familie er på vej mod toppen

ERFARING: Massachussets har et politisk dynasti i den navnkundige Kennedy-familie, mens Texas har leveret Bush-dynastiet.

Det vil New York naturligvis ikke stå tilbage over for, og delstaten har tidligere leveret den stenrige og republikanske politikerfamilie Rockefeller.

Demokraterne i den blå stat sætter nu deres lid til Cuomo-familien.

I 1980’erne og frem til 1994 var Mario Cuomo en særdeles populær guvernør i delstaten.

I 1984 gav han en rost tale ved det demokratiske konvent, og mange mente, at han ville stille op til et præsidentvalg.

Lod fly vente
I 1992 var han så tæt på, at han lod et fly vente på landingsbanen, mens han overvejede, om han skulle flyve til primærvalg i New Hampshire.

Han valgte at sige nej, da han mente, at George H. W. Bush efter sejren i den første golfkrig var usårlig. Og så vandt Bill Clinton som bekendt valget…

Nu står Mario Cuomos søn, Andrew, til at overtage stafetten.

Den 52-årige nuværende justitsminister i New York er således storfavorit til at vinde guvernørvalget over republikaneren Rick Lazio, der i 2000 var Hillary Rodham Clintons modstander ved senatsvalget.



Delstaten New York - her Times Square - skal have ny guvernør, og det bliver i familien. Foto: USA-perspektiv.blogspot.com


Andrew Cuomo er vokset op i Queens, og har i sin politiske karriere fokuseret på boligmangel og hjemløshed. I 80’erne arbejdede han med området i New York, og fra 1997 til 2001 var han minister i Department of Housing and Urban Development under Bill Clinton.

I meningsmålinger står Andrew Cuomo til mellem 50 og 60 procent af stemmerne mod 20-30 procent til Rick Lazio. Valget er så godt som afgjort på forhånd.

Sexskandaler
Det er heldigt for Demokraterne, der ellers stod til at tabe guvernørposten i delstaten New York efter en række skandaler.

Først måtte guvernør Elliot Spitzer trække sig, da han blev indblandet i sager om sexkøb.

Dernæst lykkedes det hans afløser, den blinde David Paterson, at gøre sig vældig upopulær med en autoritær ledelsesstil – samtidig med at både han og konen begge blev afsløret i at have affærer.

Meningsmålinger viser, at Lazio ville have haft gode muligheder for at slå Paterson.

Nu ligger vejen i stedet åben for, at Andrew Cuomo måske en dag kan nå det, faren aldrig nåede: Det Hvide Hus. Hvis han bliver valgt i år, kan han i 2016 stille op til præsidentvalg med seks års erfaring som guvernør, ministererfaring og embedsmandserfaring – ikke en dårlig baggrund for en ambitiøs politiker.

Bloggen afslutter hermed en gennemgang af nogle af de mere spændende guvernørvalg til november. Her er de tidligere dele af serien:

Michigan.

Florida.

Californien.

Texas.

No comments:

Post a Comment