18.4.10

Kvindelig milliardær kæmper mod guvernør fra 1970’erne i Californien

CALIFORNIEN: Californien er i to valgperioder blevet begavet med republikaneren, tidligere Terminator og nuværende Governator Arnold Schwarzenegger.

Dermed må han ikke sidde flere valgperioder, og verdens ottendestørste økonomi skal finde en ny leder.

Et ligegyldigt valg er det dermed ikke, og kandidaterne ser da også interessante ud.

Hos Demokraterne er det gensyn med en gammel stjerne i partiet, der har været med så længe, at han grundlagde sin politiske karriere på modstand mod Vietnam-krigen.

Det drejer sig om 72-årige Jerry Brown, der var guvenør i delstaten fra 1975, hvor han afløste Ronald Reagan, til 1983. I dag er han justitsminister i Californien.

Brown har flere gange forsøgt at blive demokraternes præsidentkandidat, men har hver gang tabt primærvalgene. Jimmy Carter og Brown havde voldsomme kampe mod hinanden i både 1976 og 1980.

Da Brown offentliggjorde sit kandidatur til guvernørposten, trak alle større demokratiske navne følehornene til sig. Han er sikker på nomineringen.

Fra middelklassen til milliarderne
Hos Republikanerne er en navnkundig erhvervsleder så godt som sikker på at blive kandidaten.

Meg Whitman er den første kvinde nogensinde, der har arbejdet sig fra middelklassekår til at blive milliardær.

I 1998 blev hun direktør for eBay, der på det tidspunkt havde 30 ansatte og omsatte for fire millioner dollars.

Da hun i 2007 trak sig som direktør, havde eBay 15.000 ansatte og omsatte for otte milliarder dollars.

53-årige Whitman, der oprindelig kommer fra New York, fører i øjeblikket svagt over Brown med 44 procent til hende mod 39 procent til Brown – 17 procent ved endnu ikke, hvad de vil stemme.

Whitman lover at skabe arbejdspladser, sænke statens udgifter og reformere delstatens dyre, men kuldsejlede uddannelsessystem. Mere vil hun ikke udtale sig om – hun vil hellere love få ting og få dem gennemført, end mange løfter der ikke gennemføres, som hun siger til medierne.

I øvrigt bliver det en utaknemmelig opgave, vinderen vil stå over for. Californien er godt på vej mod bankerot. Læs artikler om det her og her.

Hos højrefløjen i USA ser man Californiens store offentlige sektor og høje skatter som grunden til problemerne og sammenligner med lavskatte-staten Texas, der buldrer fremad. Læs artikel om det her.

No comments:

Post a Comment