6.9.10

Den rustne bilstat går mod højre

GUVERNØRVALG: For 30 år siden var det lykken at bo i Michigan.

Det var ikke nødvendigt med en voldsomt lang uddannelse. Bilfabrikkerne Ford, Chrysler og ikke mindst General Motors stod klar med fede lønchecks til hundredetusinder af arbejdere - mens endnu flere levede af bilindustrien via underleverandører.

Mens Ford har klaret sig nogenlunde gennem de seneste års krise, er det gået fuldstændig galt for General Motors, der kort efter præsident Barack Obamas tiltræden gik i betalingsstandsning og reelt blev overtaget af staten.

Ukrudt og rustent jern
Firmaet havde i flere år haft en katastrofal mangel på indsigt i, hvilke biler kunderne ønskede. Salget styrtdykkede, samtidig med at pensionsforpligtelserne steg og steg - og det samme gjorde underskuddet.

Resultatet er en stat, hvor bygninger brune af rustent jern og grønne af ukrudt vidner om en industri, der er tvunget i knæ.

Arbejdsløsheden var i maj 2010 13,6 procent.

Det har gjort guvernør Jennifer Granholm, demokrat, upopulær. Derfor er det måske meget heldigt for hende, at en guvernør ikke må sidde i mere end to perioder.

Demokraterne har nomineret byen Lansings borgmester Virgil Bernero som kandidat. Han basere en del af sin valgkamp på sin succes som borgmester i byen.

Indtægterne faldt under krisen, mens der skulle bruges flere penge på arbejdsløshedsunderstøttelse. Alligevel lykkedes det at skære 40 millioner dollars af budgetunderskuddet i byen.

Republikansk føring
Alligevel peger meningsmålingerne på en storsejr til republikaneren Rick Snyder. Han fører med alt fra 10 til 20 procentpoint.

Snyder er succesfuld forretningsmand, og indbyggerne i Michigan håber på, at hans erfaringer kan hjælpe den kriseramte økonomi.

Derfor - trods statens for USA meget stærke fagforeninger - ser det ud til, at en republikaner erobrer magten. Det kan skabe udfordringer, når demokraterne i 2012 skal forsøge at holde staten blå i kampen om Det Hvide Hus.

Hvad angår den økonomiske fremtid er der lyspunkter for staten. Michigan har fået omstillet dele af økonomien, og en rapport anslår, at 568.000 nu har et job inden for high tech. En anden undersøgelse viste, at Michigan er den tredje-mest attraktive stat at åbne en ny virksomhed i.

Der er altså et fundament at bygge videre på - men kampen bliver hård for vinderen.

No comments:

Post a Comment