4.7.10

Ingen penge til begravelser i Illinois

BANKEROT: Bedemanden får ingen penge for sine begravelser af fattige - 1103 dollars per begravelse - af delstaten Illinois og overvejer derfor, om han overhovedet har råd til at blive ved.

Skolerne dræner deres swimmingpools for at undgå at betale for opvarmning af vandet, og statsansatte psykologer må selv ud og låne penge for at fortsætte deres arbejde.

Californien har længe stået på det yderste af en stejl klippe på randen af et finansielt sammenbrud, men nu er Illinois kommet løbende bagfra og har så godt som kastet sig ud fra klippen.

Delstatens underskud nærmer sig 12 milliarder dollars - halvdelen af det samlede budget.

Gælden eksploderer, og rentebetalingerne sluger mere og mere af det hårdt pressede budget.

Illinois - delstaten, som præsident Barack Obama repræsenterede i Senatet - har ikke været heldig med den politiske ledelse gennem den seneste tid. To af de sidste seks guvernører sidder i fængsel, og en tredje er på vej dertil - alle anklaget for forskellige former for korruption.

Delstatsparlamentet gør ikke meget for at rette op på miseren. Politikerne tog på sommerferie uden at gennemføre hverken skattestigninger eller nedskæringer. Ingen af delene tør de i et valgår.

I stedet fortsætter Illinois med at låne til stadig større renter, men kan alligevel ikke betale alle regninger. Delstatens store universitet, University of Illinois, fik sidste år 45 procent af deres lovede budget betalt af staten. Resten måtte universitetet selv ud at låne på baggrund af løfter fra staten om senere at betale for lånene.

Illinois problem er meget lig hele USA's. Befolkningen afskyer skat og er skarpt imod enhver skatteforhøjelser.

Samtidig er de velfærdsydelser, der bliver vedtaget, vældigt populære og så godt som umulige at rulle tilbage. Men der er ikke betalt for goderne.

Ifølge eksperter får Illinois - ligesom resten af USA - meget svært ved at komme ud af krisen uden både store offentlige nedskæringer og særligt betydlige forhøjelser af skatterne.

Skatterne kan måske nå europæiske niveauer - et niveau som udgifterne allerede er godt på vej til at tangere.

USA som en vesteuropæisk velfærdsstat med høje skatter - i mange amerikaneres øjne symbolet på dekadence, stagnation, afhængighed og undertrykkelse - kan blive en nødtvungen løsning for et folk, der i mange år har levet over evne.

Læs mere om problemerne i Illinois hos The New York Times her.

Læs her om delstaterne økonomiske krise.

Californiens problemer er beskrevet her.

No comments:

Post a Comment