18.7.10

Bjørnemor vil baske Reid

SLAG FRA HØJRE: ”Mama grizzlies” kalder Sarah Palin de kvindelig teparti-aktivister, og det er netop sådan en bjørnemor, der skal op imod den magtfulde formand for Senatet Harry Reid ved midtvejsvalget til november.

Den demokratiske senator Reid er vældig upopulær i Nevada, men Demokraterne håber på, at Republikanernes valg af den ærkekonservative Sharron Angle skræmmer så mange midtervælgere væk, at Reid bevarer magten.

Men hvem er denne Angle? Den 60-årige bedstemor for ti børnebørn har hele sit liv bekæmpet statsmagten.

Da hendes søn i 1983 blev beordret til at gå et år om i folkeskolen, ville hun tage ham i hjemmeskole. Det nægtede staten og domstolene. Sharron Angle etablerede straks en de jure enmandsskole for sit barn. Kort tid efter havde skolen 24 elever.



Som det sig hør og bør har Sharron Angle kastet sig ud i reklame-kampen.


To år efter stod hun i spidsen for flere hundrede forældre, da en protestbevægelse fik politikerne i delstaten til at give omfattende ret til hjemmeskole. Staten har nu en af USA’s stærkeste traditioner for hjemmeskoler.

I 1998 blev hun valgt til delstatens kongres og blev hurtigt berømt – eller berygtet – for konsekvent at stemme nej til enhver skatteforhøjelse eller ny udgift.

I 2003 stemte hun nej til en stor forhøjelse af momsen, og guvernøren kunne ikke vedtage forslaget, der krævede to tredjedeles flertal. Guvernøren fik Nevadas højesteret til alligevel at vedtage skatteforhøjelsen.

To år efter blev fem af domstolens syv dommere så stemt ud efter en folkelig bevægelse ledet af Angle førte kampagne mod dem.

Hun har politiske synspunkter, der bedst kan beskrives som noget excentriske. Hun vil forbyde flour i drikkevand og vil give massage til fanger for at få dem rehabiliteret.

Samtidig håber Demokraterne at kunne tage midtervælgerne fra hende, da hun går ind for privatisering af pensionssystemet og at afskaffe undervisningsministeriet.

At hun tilhører højrefløjen hos Republikanerne er der næppe tvivl om, og præsident Barack Obama har kaldt hende ”ekstrem, selv for en republikaner.”

Men hun har entusiastiske tilhængere, der gerne donerer penge. Sammen med Sarah Palin og Rand Paul er hun blevet de facto leder af teparti-bevægelsen. Nu venter det politiske etablissement spændt på, om teparti-aktivisterne kan sejre i andet end primærvalg – eller om de har skudt sig selv i foden ved at vælge meget højreorienterede kandidater, der skræmmer vælgerne og sikrer demokratisk flertal i Kongressen.

Meningsmålingerne siger i øjeblikket 44 procent til Harry Reid og 37 procent til Sharron Angle.

2 comments:

  1. Kære Jens E.
    Glæder mig til at følge din blog fremover. Flot arbejde du præsterer.

    http://synopsis-olsen.blogspot.com

    ReplyDelete