21.2.10

Fem udpegede senatorer giver Demokraterne hovedpine

Midtvejsvalg: Fem senatorer har Demokraterne udpeget til Senatet inden for det seneste års tid - og ved alle fem sæder har Demokraterne spændt så godt og grundigt ben for dem selv, at alle pladser kan være republikanske, når 2010 slutter.

Scott Browns sejr i Massachussets er allerede et faktum.

Da republikaneren Mitt Romney var guvernør, besluttede den demokratisk kontrollerede delstatskongres at fratage guvernøren retten til at udpege senatorer. Et suppleringsvalg skulle klare sagerne.

Det førte som bekendt til, at Scott Brown vandt det sæde, der ellers i årtier tilhørte Kennedy-klanen og sås som en sikker demokratisk bastion.

Havde guvernøren - der i dag er demokrat - stadig haft den nødvendige magt, kunne han havde udpeget en stærk kandidat, som sikkert ville have vundet i 2012.

I Colorado har guvernør Bill Ritter udpeget den ukendte Michael Bennet til at overtage Ken Salazars plads i Senatet. Bennet ser nu ud til at skulle ud i en opslidende valgkamp mod en republikansk modstander. Et ikke særligt gennemtænkt valg af Ritter har nu sat dette ellers ret sikre blå sæde i spil.

I Delaware blev nuværende vicepræsident Joe Bidens plads i Senatet overtaget af den aldrende Ted Kaufman.

Planen var, at vicepræsidentens søn Beau Biden, som lige nu er i Irak som soldat, let skulle vinde valget i 2010.

Nu har han imidlertid erklæret, at han ikke ønsker at stille op - og den populære republikaner Mike Castle har gode muligheder for at vinde valget og tage endnu en demokratisk plads i Senatet.

Barack Obamas plads i Senatet blev under stor tumult overtaget af Roland Burris, som blev udpeget af den korruptionsanklagede tidligere guvernør Rod Blagojevitch.

Nu er det afgjort, at Alexi Giannoulias skal i kamp mod republikaneren Mark Kirk. Her har Kirk gode chancer, idet Giannoulias' familier er blandet ind i en bankskandale.
Endelig er der problemer i New York, hvor guvernør David Paterson udpegede Kirsten Gillibrand til at overtage Hillary Clintons senatssæde.
Mange demokrater i staten føler, at Gillibrand ikke er venstreorienteret nok, og hun skal nu ud i en opslidende primærvalgkamp. Bliver hun svækket tilstrækkeligt her, kan republikanerne kaste tidlige New York-borgmester Rudy Giuliani ind i kampen - og så er alt åbent.
Imens må Demokraterne overveje, hvad man skal med fjender, når man har så kluntede partimedlemmer til at lave så mange uheldige udnævnelser.

No comments:

Post a Comment