29.3.09

Barack Obamas økonomiske politik giver panderynker

Bekymrende miner spreder sig i det amerikanske erhvervsliv.

Igennem valgkampen kæmpede Obama for at bevise, at han placerer sig i midten, hvad angår den økonomiske politik. Taktikken lykkedes fint, bortset fra ”Joe the Plumber-episoden,” hvor Obama sagde, at han gerne ville omfordele mere.

Aktiernes historiske nedtur
I den sidste uges tid er Dow Jones-indekset steget betydeligt, men ifølge iagttagere er det en falsk reaktion – så gode er nyhederne ikke, og indekset vil snart falde igen. Sker der, vil det følge en tendens, siden Obama blev valgt: En aktiemæssig nedtur.

Faktisk har ingen nyindsat præsident tidligere oplevet så stort et aktiefald – ikke engang Franklin D. Roosevelt under depressionen. Den 20. januar lå Dow Jones på indeks 8279. I starten af denne måned lå det på 6763. Nu er det dog kravlet tilbage på 7776. Men rutsjeturene vil fortsætte.

Total lighed?
En stor bekymring er en paragraf i en af de økonomiske pakker, som ifølge nogle iagttagere bliver en hæmsko på økonomien: Ifølge loven må de 20 højestlønnede højest få 50 % af deres løn i aktieoptioner i et firma, der har fået penge fra staten i en pakke - de såkaldte TARP-penge.

Umiddelbart måske sympatisk – men det skaber en dominoeffekt. Når de første 20 har fået reduceret deres bonuser, er de ikke længere de højestlønnede – og så må det gå ud over 20 til. Til sidst tjener alle det samme, ligheden er fuldstændig, og dynamikken og økonomien ligger i ruiner.

Et yderligere problem er, at at langt de fleste i den finansielle sektor lever af optioner og bonuser og får en lav grundløn. Det begrænser yderligere muligheden for en god kompensation, for en voldsom forhøjelse af grundlønnen er politiks umulig i øjeblikket – og dermed forsvinder de dygtige individer ud af en sektor, der om nogen har brug for kloge hoveder lige nu.

Big government er tilbage
”The era of big government is over,” sagde daværende præsident Bill Clinton ved sin State of the Union tale i 1996. Men big government er genfødt under Obama-administrationen. Erhvervslivet reagerer med rædsel – og de næste måneder bliver afgørende for Obama.

Lykkedes hans økonomiske politik, har Reagan- og Thatcher-æraen i hvert fald på kort sigt spillet fallit, og præsidenten vil blive båret på hænder og fødder af keynesianske økonomer – og den amerikanske offentlighed. Mislykkes politikken er vejen banet for en republikansk genopståen.

Læs en række artikler med en kritisk tilgang til Obamas økonomiske politik:

http://www.smartmoney.com/Investing/Economy/The-Beginning-of-the-End-for-Investing/


http://pajamasmedia.com/blog/mr-president-turn-back-while-theres-still-time/


http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article5821963.ece

No comments:

Post a Comment