6.4.09

Obama ville også have vundet distriktsvalg

Måden, valg bliver afgjort på i USA, har fået mange slag. Valgmandskollegiet er udemokratisk og ignorerer de 49 % af vælgerne, der måske har stemt på den tabende kandidat i en stat, lyder det.

Ignorerer man helt den historiske baggrund for valgmandskollegiet og kigger på et af kritikernes forslag til et ”mere demokratisk valg, så har distriktsvalg længe været et forslag.

Her får præsidentkandidaterne en valgmandsstemme for hvert kongresdistrikt, de vinder. Argumentet er, at det vil give alle stemmer mere betydning – og nogle Republikanere tror, at systemet ville have sikret en sejr for John McCain.

Det sidste passer i hvert fald ikke. CQ Politics har endelig fået gennemført beregningerne, der viser, at Obama ville have vundet med 301-237 valgmandsstemmer mod de 365-173, som var resultatet i november.

Se resultatet her:

http://www.cqpolitics.com/cq-assets/cqmultimedia/pdfs/20090318district.pdf

En reform af valgmandssystemet har længe været overvejet, men dette giver i hvert fald ikke en krystalklar løsning for eventuelle reformatorer. Mere demokratisk eller ej? Det vil forskere, politikere og ikke mindst bloggere nok fortsat debattere i mange år. En reform er i hvert fald ikke lige rundt om hjørnet.

No comments:

Post a Comment