4.11.18

Godt midtvejsvalg!

Så nåede vi dertil igen - endnu et amerikansk valg. Midtvejsvalget 2018.

Det er jo altid dejligt at lade sig ydmyge offentligt. I 2016 erklærede jeg således i lighed med det meste af resten af verden, at Hillary Clinton ville sikre sig præsidentembedet.

Det gik ikke så godt. 

Men lad mig da bare gøre forsøget igen.

En sikker forudsigelse er, at Republikanerne ikke har så meget politisk magt på onsdag, som de har i dag. Men det er let at sige, thi det kan næsten kun gå tilbage for partiet. 

Demokratiske sejre i delstaterne
I delstaterne vil Demokraterne nok tage op mod ti guvernørposter og gå særdeles pænt frem i antallet af pladser i delstaternes kongresser. Det vil få stor betydning fra 2020. Her gennemfører USA nemlig en folketælling, og ud fra den fastsættes antal kongresmedlemmer for hver stat, og nye valgdistrikter tegnes. I 2010 sad Republikanerne også tungt på magten i delstaterne og har mange stedet forsøgt sig med såkaldt "gerrymandering", hvor distrikterne bliver tegnet på en måde, så Republikanerne sikrer sig flere sæder, end antallet af vælgere egentlig berettiger til. Demokratiske flertal eller guvernører kan forhindre det - eller tage hævn ved selv at udføre gerrymandering.

Republikansk sejr i Senatet
Senatskortet ser ondt ud for Demokraterne. Partiet forsvarer rigtig mange sæder, der befinder sig i stater, som Donald Trump vandt sikkert. En lille fremgang for Republikanerne i Senatet på en senator eller to mere til GOP er ikke usandsynligt. Og det vil præsident Donald Trump utvivlsomt se på som en gigantisk sejr og bekræftelse af, hans politik og opførsel er rigtig.

Spænding i Repræsentanternes Hus
I Repræsentanternes Hus er spændingen stor. Sandsynligheden taler for, at Demokraterne vil sikre sig et flertal. Det vil få enorm betydning for amerikansk politik. Demokraterne vil stævne og indkalde til høringer af præsident Trump og hans stab i et væk. Reelt set vil det også  føre til (endnu mere) lammelse af amerikansk politik. Demokraterne vil ikke vedtage noget, der hjælper Trump og omvendt.

Resultat: Et lammet USA  
Hele den politiske debat fra 2018-2020 vil derfor fokusere på, at hvis bare vælgerne giver Republikanerne eller Demokraterne fuld kontrol over hele Kongressen og Det Hvide Hus, så sker der noget! Det er nok alt andet lige et argument, Demokraterne kan køre med større succes end Republikanerne, nu da Republikanerne har haft fuld kontrol over den føderale amerikanske regering siden 2016. Men, vil Republikanerne sige, partiet har jo også gennemført både en skattereform og ikke mindst fået indsat to konservative dommere i Højesteret.

Ualmindeligt spændende bliver det - god valgnat!

No comments:

Post a Comment