26.8.18

John McCain er død

I går døde senator og tidligere præsidentkandidat John McCain af en aggressiv form for hjernekræft. Han blev 81 år.

Med McCains død mistede vi en republikansk toppolitiker, som vi næppe kommer til at se igen foreløbig.

For det første var han villig til at gå mod parti-ortodoksien. Han arbejdede for tværgående indvandrerpolitik, fik vedtaget en bred reform af partistøttereglerne og var den afgørende stemme, der forhindrede en afskaffelse af hele Obama-care. Til gengæld betød det også i sin tid valget af Sarah Palin som vicepræsidentkandidat - en form for Trump 1.0. Flere vil mene, at valget af Palin begyndte hele Trump-populismen.

McCain var Vietnam-veteran, sad som krigsfange i fem år og blev tortureret. I sin tid var mange af McCains kolleger også veteraner. Da McCain blev valgt første gang i 1986, var 78 % af de andre senatorer veteraner. I dag er det 6,5 %.

Og så var McCain en del af en tid, hvor mange årtier som senator var sædvanen. Dermed var respekten stor for senatets langsomme og samarbejdende arbejdsmetode. Den er der ikke mange af de nye senatorer, der bakker op om. Hensyntagen til minoritetspartiet og grundige politiske debatter er ikke dagens orden blandt de to partier i Senatet i 2018.

Med McCain dør således flere nærmest anakronistiske forhold i amerikansk politik.

Mange klassiske republikanere begræder også tabet af en af de bedste mænd, der aldrig blev præsident.

I 2000 fik George W. Bush afsporet ham ved primærvalget i South Caroline, blandt andet med en beskidt valgkamp, der i telefonopkald til vælgere påstod, McCain havde et barn uden for ægteskabet med en sort kvinde.

I 2008-opgøret mod Barack Obama gik det mere rent til, men med en økonomi i frit fald og en ekstremt upopulær George W. Bush, var det umuligt for McCain - med en løsgående Palin som drivanker - at vende slaget mod "hope and change" Obama.

No comments:

Post a Comment