25.1.16

Så er der en uge til Iowa

Da Barack Obama for fire år siden blev indsat i hans anden valgperiode, begyndte diskussionerne allerede: Hvem vinder primærvalgene i 2016?

Flere års diskussion, politisk vanvid og begejstring, utallige timers snak fra kommentatorer og mange millioner dollars senere er vi nu endelig ved at nærme os det punkt, hvor vælgerne rent faktisk kan give udtryk for deres mening:

1. februar 2016 er der primærvalg i Iowa.

Presset Sanders
På demokraternes side er Bernie Sanders mere presset end Hillary Clinton. Sanders ved, han har brug for sejre i de to første primærvalg i Iowa og New Hampshire. For i de følgende stater - South Carolina, Nevada og ikke mindst en bunke sydstater 1. marts - står Hillary Clinton ualmindeligt stærkt takket være opbakning blandt sorte og latinovælgere.

Taber Sanders de første to stater, vil han få umådeligt svært ved  at udfordre Clinton. Vinder han, vil han få det momentum, der måske er nok til at bryde Clintons dominans i de følgende stater, og så er demokraternes primærvalg åbent.

En vægtet gennemsnit af meningsmålingerne fra Realclearpolitics viser, at Hillary Clinton står til 48 procent af stemmerne i Iowa mod 41 procent til Sanders.

Trump og Cruz
Iowas republikanske primærvælgere er meget religiøse og meget hvide. Der er altså ingen minoriteter at tage hensyn til, men derimod gælder det om at hæve korset. Det har Ted Cruz styr på, for i næsten alle Iowas valgdistrikter har han - med stor hjælp fra præstefaderen - sikret sig, at lokale præster styrer den lokale flok i retning af ham. Det kan vise sig udslagsgivende.

Det vægtede gennemsnit for Republikanerne fra Realclearpolitics viser, at Donald Trump fører med 31 procent af stemmerne. Ted Cruz står til 25 procent. Marco Rubio runder top tre af med 11 procent.

Vinder Trump i Iowa, vinder han sandsynligvis også i New Hampshire, hvor han står til 32 procent af stemmerne, mens nærmeste forfølger i form af Ohio-guvernør John Kasich har 12 procent af stemmerne.

Kan Trump så stoppes? Ja, men nok kun af den særdeles konservative Ted Cruz. Hans strategi er at satse massivt på de sydstater, der stemmer på Supertirsdagen 1. marts.

Spændingen og intensiteten vil være massiv den kommende uge, og Iowas indbyggere kan forvente masser af tryk på dørklokkerne og tv-reklamer i hvert et ledigt minut på kanalerne. Mon ikke mange indbyggere glæder sig til, at cirkusset flytter til New Hampshire?

No comments:

Post a Comment