1.2.16

Nu går det løs i Iowa

Jeg og utallige andre har skrevet og talt stolpe op og stolpe ned om det amerikanske primærvalg 2016. Nu er det endelig de amerikanske vælgeres tur: I dag lægger Iowa ud med sit Caucus.

Ann Selzer er en berømthed i amerikansk politik-kredse. Hun er kendt for at være den absolut bedste til at lave meningsmålinger i Iowa. Det er en bøvlet stat, for der er ikke tale om et klassisk valg, hvor vælgerne i hemmelighed sætter et kryds og går hjem igen. Her mødes vælgerne i flere timer, debatterer og finder endelig deres yndlingskandidat. Hos Demokraterne foregår det rent fysisk og helt offentligt ved at samle sig i den del af rummet, hvor vælgerne eksempelvis udtrykker deres begejstring for Bernie Sanders. Hos Republikanerne stemmer man hemmeligt efter offentlig debat.

Dermed skal analyseinstitutter forsøge at finde ud af, hvilke vælgere der gider at møde op og bruge flere timer på begivenheden. Og det er Ann Selzer klart bedst til.

Hvordan ser Selzer så på sagerne?

Alt er lige hos Demokraterne
Hos Demokraterne er alt lige mellem de to frontløbere. Hillary Clinton står til 45 procent af stemmerne. Bernie Sanders til 42 procent.

Hillary Clinton vil meget gerne have en sejr eller i det mindste en uafgjort med fra Iowa. I 2008 tabte hun delstaten til Barack Obama, og det blev begyndelsen til slutningen for hendes præsidentkampagne dengang. Clinton ved, Sanders står til en sikker sejr i New Hampshire, der stemmer om ni dage. Hun har ikke lyst til at se Sanders stå som den store sejrherre i medierne helt frem til 20. februar, hvor Nevada med dens store Clinton-venlige latinobefolkning stemmer. Det er farligt længe at ligne en taber.

Den 3. kandidat, Martin O'Malley, står til 3 procent af stemmerne. Han er reelt ligegyldig.

Trump og Rubio stiger - Cruz falder
På Republikanernes side er der sket dramatiske ændringer de seneste par uger. I midten af januar lignede det en sikker sejr for Texas-senator Ted Cruz. De stærkt kristne republikanske primærvælgere var sikkert i lommen hos Cruz, som via sin præstefader mobiliserede præster i alle Iowas valgdistrikter for at få støtterne ned og stemme.

Nu fører Donald Trump med 28 procent af stemmerne. Ted Cruz får 25 procent. Marco Rubio stormer frem og nærmer sig 15 procent af stemmerne.

Donald Trump har en stor føring i New Hampshire, og ligger også godt til i South Carolina. Begge stater stemmer få uger efter Iowa. Vinder Trump alle tre stater, ligner det et scenarie, få troede kunne blive til virkelighed for bare en måned eller to siden: Donald Trump som Republikanernes præsidentkandidat.

Det republikanske establishment kan stadig håbe på Marco Rubio som en for dem acceptabel kompromiskandidat. Spørgsmålet er dog, om hans stigende støtte i Iowa kommer for sent?

Tirsdag morgen dansk tid er vi meget klogere. Lad demokratiet begynde sin tale!


No comments:

Post a Comment