27.5.13

Indvandringsreform mangler stemmer i Senatet

INDVANDRING: Det amerikanske Senat arbejder videre på den mere og mere komplicerede indvandringsreform, som nu fylder 1000 sider. Modstanderne er allerede begyndt at kalde den "indvandringens ObamaCare" efter præsident Barack Obamas paragraftunge sundhedsreform.

Senatets retsudvalg har netop stemt for pakken med stemmerne 13-5. Flere republikanere støttede op.

En af bannerførerne for reformen er den demokratiske senator Robert Menendez fra New Jersey.

Han er glad for, at retsudvalget fik sagerne videre i systemet - men frygter, at der ikke er de nødvendige 60 stemmer i Senatet, som er nødvendige for en sikker vedtagelse. Helst ser han et stærkt og bredt flertal på 70 senatorer, som kan presse modstandere i Repræsentanternes Hus.

Senatets reformpakke indeholder en række kompromiser: Vejen til statsborgerskab bliver kortere for 11 millioner illegale indvandrere, et gæstearbejderprogram bliver sat i værk, og sikkerheden ved grænsen bliver der kigget på.

Huset vakler
Imidlertid skal reformen også igennem Repræsentanternes Hus. Her siger formanden, republikaneren John Boehner, at han ikke har stemmerne til at få en indvandringsreform vedtaget. Modstanden er stor i andetkammeret: Konservative republikanere mener, at vejen til statsborgerskab ikke skal være kortere, men længere. Gæstearbejderprogrammet er for generøst, og sikkerheden ved grænsen bliver ikke skærpet nok.

Repræsentanternes Hus vil have 15 år før statsborgerskab mod 13 år i Senatets version. Samtidig skal illegale indvandrere erkende, de har brudt loven og sættes under observation.

Menendez håber, at et flertal på over 70 senatorer fra begge partier kan presse reformen igennem Repræsentanternes Hus, men modstanden vokser blandt Republikanernes græsrødder, og reformen kan sagtens falde på gulvet endnu.

Kongressen arbejder hårdt med reformen frem mod ferietiden i juli. Om modstanderne eller tilhængerne har overtaget, vil med stor sandsynlighed vise sig i løbet af juni.

No comments:

Post a Comment