21.5.13

Immigrationsreform bevæger sig vaklende fremad

INDVANDRING: Skatteskandaler, Benghazi-sagen og diverse andre politiske ydmygelser og slåskampe optager meget af Kongressens og præsident Barack Obamas tid. Men der bliver også lavet substantiel politik - en immigrationsreform er på vej gennem Kongressen. Imidlertid kan politikerne stadig risikere at tabe en sag på gulvet, som lige nu ellers ser ud til at blive det eneste reelle politiske arbejde i Obamas anden præsidentperiode.

Begge Kongressens to kamre er ved at lave hvert deres udkast til reform. I Senatet har republikanere og demokrater sat sig sammen og nået et kompromis. Vejen til statsborgerskab bliver kortere for 11 millioner illegale indvandrere, et gæstearbejderprogram bliver sat i værk, og sikkerheden ved grænsen bliver der kigget på.

Repræsentanternes Hus udgør den grænsebom, som kan lukke ned for reformen. Her mener konservative republikanere, at vejen til statsborgerskab ikke skal være kortere, men længere. Gæstearbejderprogrammet er for generøst, og sikkerheden ved grænsen bliver ikke skærpet nok.

Repræsentanterhus Hus vil have 15 år før statsborgerskab mod 13 år i Senatets version. Samtidig skal illegale indvandrere erkende, de har brudt loven og sættes under observation.

Kompromis
Vedtager Repræsentanternes Hus deres forslag, skal Senatet og Repræsentanternes Hus mødes og nå et kompromis. Venstreorienterede demokratiske senatorer siger imidlertid, at de vil stemme nej til et forslag, som indeholder Husets skrappere regler.

En mulig løsning, som republikanere i Repræsentanternes Hus bakker op om, er at dele lovpakken op i flere små dele, som så kan lirkes igennem diverse udvalg med skiftende flertal. Men her siger Demokraterne nej. De ønsker en samlet pakke og sejr, som partiet kan gå til midtvejsvalg på i 2014.

Udfordringer er der rigeligt af. Før sommerferien ved vi, om der bliver lavet politik, eller om Obamas anden præsidentperiode forsumper i skandaler.

No comments:

Post a Comment