6.5.13

Kan universitet betale sig?

STUDIER: Tag en universitetsuddannelse - eller "go to college," som det hedder i USA.

Det har i årtier været nøglen til en fremtid med jobsikkerhed og god løn. Men sådan er det ikke nødvendigvis mere.

De seneste 30 år er prisen for at gå på et amerikansk universitet steget med 1.120 procent - langt mere end inflationen. Det har ført til en bunke amerikanere, som går personligt konkurs pga. studiegæld. Bloggen har tidligere skrevet om det voksende bjerg af studiegæld - læs om det her.

Men en ting er gælden - en anden ting er, om der rent faktisk er arbejdspladser og god løn bagefter. Det er der ikke nødvendigvis i post-finanskrise-USA.

Naturvidenskab = succes
En undersøgelse viser, at 50 procent af dimittenderne fra 2011 var arbejdsløse eller havde et job, hvor en universitetsuddannelse ikke var nødvendig. Og her var lønnen ofte derefter - for lav til at betale studielånet tilbage.

Samtidig er uddannelsernes kvalitet ikke nødvendigvis høj. 45 procent af de studerende mener ikke, de er blevet dygtige nok til kritisk analyse, skrivning osv. efter to år på universitet.

Kan uddannelserne så stadig betale sig?

Svaret er et betinget ja.

Kan du komme ind på eliteskolerne - Ivy League - er jobbene der stadig med en god løn.

Samtidig gælder det om at satse på hårde, naturvidenskabelige fag. Uddannelser i engelsk, psykologi eller statskundskab giver langt fra jobsikkerhed.

Læs mere her. 

No comments:

Post a Comment