6.11.12

Barack Obama får fire år til

PRÆSIDENTVALG: Valgdag! Og dermed er det tid til at kaste sig ud i den evigt populære disciplin: Forudsig valgresultatet.

Herfra er meldingen, at Barack Obama bliver genvalgt med en snæver føring i antal stemmer, men ret sikker føring i antal valgmandsstemmer.

Hvad baserer jeg spåkone-visdommen på?

Barack Obama førte sikkert indtil første debat. Her rykkede Romney, og snart havde han en svag føring i de nationale meningsmålinger.

Imidlertid har Romney ikke på noget tidspunkt haft en føring i antal valgmandsstemmer. Det kræver 270 til en sejr. Obama er aldrig røget under 280, og Romney kun sjældent over 250.

De seneste dage er Barack Obama også gået frem i de nationale meningsmålinger igen. Obama har enten en svag føring eller står helt lige med Romney. Orkanen Sandy var et "Commander-in-Chief-"øjeblik for Obama, og han bestod.

Ohio afgørende 
Hvordan med de afgørende svingstater?

Romney vil sikre sig Florida og North Carolina.

Derimod tager Obama Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Iowa og Nevada.

Det er umuligt at sige, hvilken side Virginia, New Hampshire og Colorado tipper til.

Imidlertid er det med stor sandsynlighed også ligegyldigt. Ganske vist tager Romney Indiana, North Carolina og Florida fra Obama i forhold til 2008. Men det er ikke nok. Romney skal have Ohio. Får han ikke Ohio, skal der sejre hjem i stort set alle andre svingstater. En reel umulighed.

Og Ohio er Obamas. Under hele valgkampen har Obama haft en føring på alt fra ti procentpoint til en-to lige efter den katastrofale første debat. Nu er føringen på to-fire procentpoint.

Det kan dog godt blive tæt i Ohio, og så skal der efter loven en omtælling til. Den omtælling vil først være færdig 27. november. Det bliver ikke nødvendigvis i nat, afgørelsen falder.

I Kongressen vil Republikanerne sandsynligvis beholde flertallet i Repræsentanternes Hus, mens Demokraterne beholder flertallet i Senatet.

Status quo
Alt i alt kan det meget vel være, at der er brugt utallige milliarder dollars, råbt og skreget en masse - og i morgen ser det politiske landskab i USA ud nøjagtig som i dag. Resultatet vil være et fastlåst system, der ikke kan tage sig af USA's store udfordringer med vækst, arbejdsløshed, gæld og udenrigspolitik 

Nu drejer det sig dog om krydserne: Nyd verdens mest mediedækkede valg og se demokratiet rulle i nat. Det bliver stort.

No comments:

Post a Comment