29.10.12

Orkan vælter valget

VEJR: Da en perfekt storm ramte USA i 1991, endte det med store skader og også filmen "The Perfect Storm," der fulgte en fiskerbåds desperate kamp mod elementerne.

Nu ramler en tropisk orkan igen ind i et uvejr fra Arktis, og resultatet er en vejrbryg, som i flere dage vil sende orkanagtige vinde og kaskader af vand ned over USA fra Virginia over Ohio og New York til hele New England.

Dermed sætter vejret dagsordenen i vigtige svingstater i stedet for politikere.

Republikaneren Mitt Romney aflyste et valgmøde i Virginia Beach i går. Stormen går ganske vist ikke i land før senere på ugen, men allerede nu rammer kraftige regnvejr Virginia. Romney får næppe 20.000 tilhørere, når regnen pisker ned over de stakkels fremmødte. I stedet tog Romney til Ohio.

Balancegang
Barack Obama skal balancere håndteringen af en krisesituation med den sidste, tilspidsede del af en valgkamp. Obama var i går i Florida, men bliver de kommende dage nødt til at bruge mere tid på stormen end valgkampen.

Det behøver dog ikke koste ham stemmer. Virker han som en kompetent leder med styr på sagerne, kan det hurtigt hive stemmer hjem. Omvendt skal han afgjort ikke håndtere situationen som George W. Bush gjorde, da orkanen Katrina ramte New Orleans og oversvømmende byen i 2005. Her fumlede myndighederne rundt, og resultatet var langt flere skader og en del flere døde, end der burde havde været.

I 2012 koster den kommende orkan opmærksomhed i medierne. Kameraerne bliver rettet mod væltede træer, ødelagte elkabler og stormløb på sygehuse i stedet for skattepolitik og abort.

Endelig bliver det ganske enkelt mere besværligt at stemme, for vejret vil naturligt nok afskrække mange fra at bevæge sig ud for at sætte et kryds. Strømafbrydelse kan betyde, at valgmaskiner ikke fungerer. Konsekvenserne er lige nu uoverskuelige.

En delt afgørelse
I øvrigt ser valgresultatet lige nu ud til at kunne blive som i 2000 - bare med omvendt fortegn.

Det vil sige, at Mitt Romney får flest stemmer, men Barack Obama vinder flest valgmandsstemmer og dermed præsidentposten.

Romneys opbakning i Sydstaterne er massiv, og det kan sikre et flertal af stemmerne på landsplan.

Imidlertid har Romney aldrig ført i antallet af valgmandsstemmer. Obama bevarer en snæver føring i de afgørende svingstater, og han er derfor favorit frem mod valgaftenen.

Bliver resultatet delt, vil Obama ikke have noget politisk mandat fra vælgerne. Med republikansk kontrol i Repræsentanternes Hus, betyder det, at det politiske system i USA vil være låst de næste fire år, og landets store politiske udfordringer bliver næppe løst. Det er dårligt nyt for amerikanerne og for resten af verden, som hurtigt kan blive trukket ned i en økonomisk depression, hvis den amerikanske økonomi knækker.


No comments:

Post a Comment