8.11.12

Republikanerne skal gå efter latinoerne

AFGØRELSEN: De hvide, protestantiske mænds magt i USA er endegyldigt fortid. En koalition af kvinder, latinoer og sorte bar præsident Barack Obama til sin anden valgperiode.

Sejren blev overraskende sikker. Alligevel ramte bloggen her ikke helt forkert med spådommene. Det værste fejlskud var en vurdering af Florida som hørende hjemme hos Romney. Men det blev en Obama-sejr i alle de afgørende svingstater bortset fra North Carolina. Romney hentede også Indiana tilbage til det republikanske parti.

Resultatet er faretruende for Republikanerne. I 2004 udgjorde hvide vælgere 77 procent af stemmerne. I 2008 var det 74 procent og i år 72 procent. I 2020 daler tallet til under 70 procent.

Mitt Romneys problem var, at 89 procent af hans stemmer kom fra hvide. Men den stadigt faldende befolkningsandel er ikke stærkt nok til at løfte republikanerne ind i Det Hvide Hus.

Republikanerne skal på jagt efter nye vælgere. Partiet er nødt til at lancere en holdning til indvandring, som ikke skræmmer latinovælgere væk.

Netop latinoerne er nemlig Republikanernes bedste mulighed for en offensiv. Sorte vælgere er trygt placeret hos Demokraterne. Imidlertid er mange latinoer forholdsvist socialt konservative, og mange har kæmpet sig op fra bunden og kan skrive under på Republikanernes budskab om, at enhver er sin egen lykkes smed.

Romney gav en tale efter nederlaget. Han ønsker et tættere samarbejde mellem de to partier.

Imidlertid har skrappe udtalelser og krav om at smide latinoer ud af landet, selvom de har job og børn i USA, jaget latinoerne væk fra Republikanerne.

Barack Obama lover i sin anden valgperiode igen at kaste sig over en reform på området. Her er muligheden for at være konstruktiv for Republikanerne. Ellers sætter Demokraterne sig endegyldigt på vælgergruppen.

Det er ikke kun hudfarven, der er en udfordring for Republikanerne. Unge vælgere mellem 18 og 29 mødte op i stort tal for anden gang i træk. 60 procent stemte på Barack Obama.

Hvis først de unge vælgere to gange har valgt demokratisk, er de svære at rokke. Her ligger endnu en stor udfordring for højrefløjen i USA.

No comments:

Post a Comment