1.10.12

11 guvernørposter er på spil

GUVERNØRVALG: Præsidentvalget i særdeleshed og kongresvalgene i almindelighed får meget opmærksomhed i år. Imidlertid er der også 11 guvernørposter på spil i USA.

I USA's decentrale og føderale struktur har guvernørerne stor magt og indflydelse, så der er tale om afgørende valg.

Republikanerne sidder i øjeblikket på tre af de 11 poster.

I Indiana går republikaneren Mitch Daniels af efter to perioder på posten. Ifølge reglerne må han ikke stille op igen, og en af favoritterne til at blive Romneys vicepræsident bliver nu leder af Purdue Universitet. Republikaneren Mike Pence er favoritten i denne stærkt republikanske stat.

Guvernør Jack Dalrymple kæmper mod demokraten Ryan Taylor i North Dakota. Begge kandidater har luksusproblemer i forhold til mange andre guvernører. Delstaten svømmer nemlig i penge - oliepenge. Et olieeventyr er begyndt, og delstatens overskud vokser dramatisk. Begge kandidater har fremlagt planer for store skattelettelser.

I Utah, en af de mest republikanske stater i USA, er den siddende guvernør Gary Hebert storfavorit efter at have slået et oprør fra teparti-bevægelsen ned i primærvalget.

Demokraterne har lige nu guvernørposten i otte af de 11 delstater.

Delaware vil fortsat have en demokratisk guvernør. Jack Mardell vinder let genvalg.

Guvernør Jay Nixon er demokrat og har været effektiv i at hive arbejdspladser til Missouri under krisen. Samtidig er skatterne holdt i ro. Modstanderen er en lokal forretningsmand, Dave Spence, som selv finansierer sin valgkamp. Nixon er favoritten.

Ligesom North Dakota har Montana et stort budgetoverskud. Montana er et republikansk fort i præsidentvalgene, men på delstatsniveau dominerer konservative demokrater. Hverken demokraten Steve Bullock eller republikaneren Rick Hill kan dog udnævnes til at være favoritter. Vælgerne skal afgøre, hvem der har de bedste idéer til at få brugt overskuddet.

North Carolinas nuværende guvernør er demokraten Bev Perdue. Hun er upopulær og valgte ikke at stille op i år. I stedet kæmper viceguvernør Walton Dalton mod den republikanske tidligere borgmester i storbyen  Charlotte, Pat McCrory. Her er ingen klar favorit, og penge fra grupper ude fra staten strømmer ind i valgkampen.

Den mest venstreorienterede delstat i USA er givetvis Vermont. Således har Vermont sendt den socialistiske senator Bernie Sanders til Washington. Guvernør Peter Shumlin er demokrat og med samme politiske ideologi som Sanders. Shumlin bliver genvalgt.

Delstaten Washington er afgjort i præsidentvalget. Obama vinder. Der er ingen senatsvalg, så guvernørvalget udgør den eneste politiske spænding i 2012. Tidligere kongresmedlem for Demokraterne Jay Inslee kæmper mod delstatens republikanske justitsminister Rob McKenna. Inslee er favorit i den blå stat. Den nuværende guvenør, demokraten Christine Gregoire, trækker sig.

New Hampshire valgte først kandidater til guvernørvalget for to uger siden, så valgkampen er først lige begyndt. Demokraterne stiller med formanden for delstatens senat, Maggie Hassan. Republikanernes kandidat er en tidligere tobaks-lobbyist og advokat, Ovide Lamontagne. Han har formået at tabe både senats- og guvernørvalg tidlige i delstaten. Den eneste meningsmåling indtil videre siger ikke meget andet, end at vælgere ikke aner, hvem de to kandidater er.

Kulminernes stat, West Virginia, har en demokratisk guvernør i form af  Earl Ray Tomblin. Han har lagt nogen afstand til Obama, hvis energipolitik ikke er populær blandt minearbejderne. Alligevel er Tomblin favorit. Han har slået den republikanske kandidat Bill Maloney ved forrige valg.




No comments:

Post a Comment