24.9.12

Demokraterne sidder på Senatet

SENATET: Kampen om Det Hvide Hus får enorm opmærksomhed, men der er også 33 pladser i Senatet på spil.

Umiddelbart burde Republikanerne stå med de bedste kort. Demokraterne skal forsvare 21 pladser, mens Republikanerne forsvarer ti. Lige nu ser det dog ud til, at Demokraterne bevarer flertallet i Senatet.

Mange valg er reelt afgjort på forhånd. Demokraten Dianne Feinstein vinder sikkert i demokratiske Californien, og republikaneren John Barrasso vinder lige så ubesværet i republikanske Wyoming. Men flere steder er spændingen høj. Her er nogle af de mest spændende valg:

Maine
Maine kan bedst beskrives med det fine engelske ord "clusterfuck." Demokraterne ignorerer deres egen kandidat, Republikanerne støtter demokraten, og en uafhængig kandidat fører i meningsmålingerne,

Den meget populære republikaner Olympia Snowe trækker sig. Hun er moderat og var dødtræt af, at Washington D.C. er blevet så polariseret, at samarbejde på tværs af partierne ikke længere er muligt. Ved sidste valg fik hun 73 procent af stemmerne.

Maine er en sikker demokratisk stat, men Demokraternes håb om en let sejr blev afsporet, da Angus King erklærede, at han stillede op som uafhængig kandidat. King er tidligere guvernør i staten og meget populær. Han lagde sig straks i spidsen.

Han har ikke selv sagt noget, men meget tyder på, at han uden at være officiel demokrat vil støtte partiet i det kommende senat - ligesom socialisten Bernie Sanders, som er valgt i Vermont, gør. Derfor valgte det demokratiske partiapparat at smide penge og ressourcer efter King.

Det efterlod en bitter demokratisk kandidat, Cynthia Dill, uden opbakning. Men opbakningen kom - fra republikansk side. Republikanerne håber, at demokratiske vælgere bliver delt mellem Dill og King. Så kan den republikanske kandidat Charlie Summers smutte forbi dem begge og tage senatssædet. Derfor sender republikanske grupper penge til Dills valgkamp.

Lige nu er status, at King vinder pladsen, og der bliver to nominelt uafhængige i USA's næste Senat.

Seneste meningsmåling: Cynthia Dill (demokrat) 15 procent, Charlie Summers (republikaner) 32 procent, Angus King (uafhængig) 44 procent).

Massachussets 
 Den sidste overlevende af Kennedy-brødrene, Ted Kennedy, døde i 2009. Massachussets er en blå bastion, men republikaneren Scott Brown sikrede sig sædet ved et valg i 2010. Den demokratiske modkandidat førte en katastrofal valgkamp. Brown er den første republikanske senator i delstaten siden 1972.

Nu har Demokraterne fundet en stærk kandidat i Havard-professoren Elizabeth Warren, som fører svagt.

Valget er interessant, fordi det sætter en meget venstreorienteret demokrat op mod en moderat republikaner. Falder Brown, svækker det den efterhånden vaklende moderate del af Det Republikanske Parti yderligere.

Brown har i øvrigt angrebet Warren for, at hun i sin tid skrev, at hun var 1/32-del cherokee. Det gav hende angiveligt status som minoritet og dermed fordele i kampen for en god stilling på Havard-universitetet.

Seneste meningsmåling: Elizabeth Warren (demokrat) 48 procent, Scott Brown (republikaner) 45 procent.

Indiana 
I flere årtier var Dick Lugar valgt for Republikanerne i delstaten Indiana. Men ligesom Snowe i Maine var Lugar moderat, og moderate politikere har det svært i USA lige nu. Lugar blev fældet i primærvalget.

I stedet stiller Republikanerne med den meget højreorienterede teparti-politiker Richard Mourdock. Det giver lige med et demokraterne en chance for at vinde i den ellers stærkt republikanske stat.

Seneste meningsmåling: Joe Donnelly (demokrat) 45 procent, Richard Mourdock (republikaner) 42 procent.

Missouri
Republikanerne gik stærkt efter at slå demokraten Claire McCaskill af pinden i Missouri. Hun vandt med stort besvær i 2006, men var indtil for få uger siden et godt stykke bagefter den republikanske kandidat, Todd Akin.

Akin er socialt konservativ og mener, at enhver form for abort er mord - således også ved voldtægt. Ved et interview om aborter kom Akin rigtig galt af sted, da hans argument lød, at ved "reelle voldtægter" bliver kvinden ikke gravid. Derfor skulle alle former for abort forbydes. Republikanerne angreb ham og krævede, at han trak sig, så en ny kandidat kunne få chancen. Han nægtede. Nu får han ingen penge af den republikanske partimaskine, og McCaskill har taget føringen.

Seneste meningsmåling: Claire McCaskill (demokrat) 49 procent, Todd Akin (republikaner) 43 procent.

Wisconsin 
To populære politikere står over for hinanden i Wisconsin. Demokraten Tammy Baldwin kæmper mod eks-guvernør Tommy Thompson. Her er også tale om en venstreorienteret demokrat og en forholdsvis moderat republikaner.

Bliver Tammy Baldwin valgt, bliver hun i øvrigt det første åbent homoseksuelle medlem af Senatet.

Seneste meningsmåling: Tammy Baldwin (demokrat) 49 procent, Tommy Thompson (republikaner) 45 procent.

Montana
Ligesom moderate republikanere har det svært, har moderate Demokrater en lige så svær udfordring, når de er valgt i republikanske stater. Montana er et republikansk fort, og den demokratiske senator Jon Tester kæmper for sit politiske liv mod Denny Rehberg. Montana er et oplagt sted for Republikanerne at erobre et nyt sæde i Senatet, selvom Tester flere gange har lagt sig ud med sine demokratiske kolleger i Senatet for at virke mere højreorienteret.

Seneste meningsmåling: Denny Rehberg (republikaner) 48 procent, Jon Tester (demokrat) 45 procent.

No comments:

Post a Comment