2.9.12

Eastwood tabte - Romneys kone vandt

REPUBLIKANERNE: Romney blev nomineret, og talerne var talrige under Republikanernes netop overståede konvent. Så hvem vandt, og hvem tabte, da de store politiske kanoner fyrede granater af sted?

Taberne
Chris Christie: New Jerseys guvernør Chris Christie fik æren af at være hovedtaleren ved konventet. Det er en nøglerolle, der tidligere har ført politikere hele vejen til Det Hvide Hus på et senere tidspunkt. Barack Obama er det seneste bevis på det. Han holdt en meget berømmet hovedtale ved Demokraternes konvent i 2004, og i 2008 blev han valgt til præsident.

Sådan går det næppe for Chris Christie. Som hovedtaler gælder det om at skamrose partiets kandidat og rakke modstanderen ned. Christie talte i stedet - om sig selv! Han brugte ordene "mig" og "min" op mod 50 gange i første halvdel af talen, og Romney blev først nævnt i anden halvdel. Christie er populær blandt græsrødderne, men toplederne i partiet husker en sådan selviscenesættelse og manglende loyalitet over for Romney. Topledernes manglende støtte gør det sværere for en mulig præsidentkandidat Christie i 2016.

Clint Eastwood: I salen så det godt ud, men på tv var talen til "Obama" på den tomme stol en katastrofe, og den store skuespiller lignede en dement plejehjemsbeboer. Rygterne vil vide, at Romneys rådgivere under seancen krummede tæer, rystede på hovedet og spurgte dem selv, hvordan et så fint stunt kunne gå så galt.

Eastwoods store ry fik nogle skrammer.

Vinderne:
Rand Paul: Kan senatoren fra Kentucky arve sin fars, Ron Pauls, libertarianske tilhængere og samtidig undgå at irritere partilederne alt for meget, vil  Rand Paul være en kommende republikansk stjerne.

Ann Romney: Mitt Romneys kone gjorde det umulige - hun gjorde Romney menneskelig. Det er afgørende, hvis han skal lukke "kønsgabet," hvor Obama har fat i mange flere kvinde end Romney.

Paul Ryan: Han gjorde det glimrende under talen, og burde være den republikanske "arving" ved de næste primærvalg. Dog har han fået ørerne i maskinen for reelt at lyve mod bedre vidende med flere punkter. Medierne opgav rollen som stenografer, og lavede reel kritisk journalistik på Ryans noget lette omgang med sandheden. Sagen kan give pletter.

Condoleezza Rice: Den tidligere udenrigsminister har næppe lyst til at være politiker, men hun er en klar stjerne på den republikanske himmel.

Reince Priebus: Den republikanske partiformand havde enorme problemer få dage før konventet: Ron Paul ville måske holde en for partiet ødelæggende tale, og orkanen Isaac nærmede sig. Alt blev klaret, og lige med undtagelse af Eastwoods uheldige optræden gik konventet som smurt. Priebus er en populær mand i den republikanske partimaskine.

Uafgjort:

Mitt Romney: Den vigtigste mand på konventet, præsidentkandidat Mitt Romney, gav en solid, men ikke spektakulær tale. Samtidig skete der ingen fejl fra hans side. Men det var ikke en tale, der elektrificerede landet. Romney kan slå Obama, men Obama er stadig favoritten. De kommende debatter er Romneys næste chance for at lave en hårdt tiltrængt "strike."

No comments:

Post a Comment