2.1.12

Romney fører i Iowa

PRIMÆRVALG 2012: I morgen er det alvor i præsidentvalgåret 2012. Vælgerne i Iowa går ned i den lokale gymnastiksal for at vise, hvilken republikansk kandidat de vil have til at slå Barack Obama.

Ifølge de fleste meningsmålinger fører Mitt Romney med få procentpoint over Ron Paul.

Rick Santorum er på en overraskende tredjeplads. Den ærkekonservative tidligere senator fra Pennsylvania er blevet de evangeliske vælgeres favorit på få dage, og dermed tager de republikanske primærvalg igen en overraskende drejning. For ganske få døgn siden var der kun få procent, der støttede Santorum.

Ron Paul, den libertarianske kandidat, havde kortvarigt føringen, men har tabt den igen til Romney. Dermed er den tidligere guvernør fra Massachussets godt på vej til at kunne sikre sig nomineringen.

Næste valg er i New Hampshire, som er en nabostat til Massachussets. Her står Romney meget stærkt. Vinder han Iowa og New Hampshire, vil sejrene i de første to stater give Romney masser af medvind og kunne sikre ham en hurtig nominering. Det er dårligt nyt for Barack Obama. Den forholdsvis moderate Romney er med stor sandsynlighed det stærkeste kort, Republikanerne kan spille ud mod den demokratiske præsident.

Rick Perry, Texas-guvernøren med en god portion uheldige optrædener i tv-debatter bag sig, har placeret sig med lige over en tocifret andel af stemmerne. Det er en overraskende god placering, og det kan holde ham i live i valgkampen lidt endnu. Den ærkekonservative Michelle Bachmann ser ud til at få et særdeles dårligt valg. Kan hun ikke klare sig i den meget konservative stat Iowa, kaster hun sandsynligvis hurtigt håndklædet i ringen. Den moderate Jon Huntsman får kun opbakning fra et par procent af vælgerne og trækker sig også hurtigt.

Ved sidste republikanske primærvalg i 2008 førte Romney dog også til kort før tid, men endte med at blive slået af Mike Huckabee. Herefter røg Romneys valgkamp af sporet. Det samme kan ske i år, hvis Rick Santorums momentum fortsætter, og han vinder staten. Også en sejr for Ron Paul kan give problemer for Romney, da Paul står stærkt i South Carolina og Florida.

Læs meningsmålingerne her. Men en ting er meningsmålinger. Nu skal vælgerne tale. Det politiske etablissement og de demokratiske strateger retter alle øjne mod Iowa for at få en første indikation på, hvem Barack Obama skal kæmpe imod i 2012.


No comments:

Post a Comment