10.10.11

Flest minusser for USA's arbejdsløse

ØKONOMI: Ved første øjekast var det slet ikke en dårlig rapport om arbejdsmarkedet, der fredag blev offentliggjort.

Der blev skabt 103.000 nye job, og med gældskrise i Europa og USA og efterveerne af Japans jordskælv var det slet ikke så dårligt, mente flere økonomer.

Det betyder, at arbejdsløshedsprocenten holder sig på 9,1 procent.

Under motorhjelmen er den amerikanske jobskabelsesmotor dog stadig særdeles rusten. Der skal skabes 125.000 stillinger om måneden blot for at holde trit med befolkningsvæksten - og selv hvis der blev skabt lige præcis det tal, ville de 14 millioner amerikanere, der allerede er arbejdsløse, ikke nyde godt af væksten.

Samtidig er der stadig flere deltidsansatte, der ønsker fuldtidsjobs. Det tal er røget fra 8,8 millioner amerikanere til 9,3 millioner på en måned.

Tæller man de mennesker med i statistikken og tilføjer dem, der helt har opgivet at finde et job og er faldet ud af arbejdsstyrken, mener statistikere, at arbejdsløsheden reelt er 16,5 procent. Der er en betydelig stigning i forhold til maj, hvor tallet var 15,8 procent.

Alt i alt betyder det, at den politiske scene frem mod præsidentvalget i vid udstrækning kommer til at handle om kampen for skabelse af job. Barack Obama har præsenteret sin plan, mens republikanerne endnu ikke har en samlet bunke idéer.

Her er Obamas plan.

Her vurderer økonomer dens holdbarhed og effekt.


No comments:

Post a Comment