16.5.11

Ikke meget fut under tekedlen

TEPARTI: I november 2010 var tekedlerne ved at sprænges af al den damp, te-partibevægelsen lagde for dagen. Ved midtvejsvalget strøg et stort antal erklærede teparti-aktivister da også ind i Kongressen for Republikanerne.

Nu har hverdagen meldt sig.

Offentlige goder
I liberale kredse er det opfattelsen, at det stort set er umuligt at begrænse væksten i den offentlige sektor. En ny offentlig ydelse er populær i den lille gruppe, der nyder godt af den. Imens stiger skatten i første omgang kun svagt for HELE befolkningen, og derfor er protesterne mod det nye tiltag svage.

Derfor bliver det også næsten umuligt at fjerne den offentlige ydelse igen. Modtagerne vil gå på barrikaderne, mens den store gruppe skatteydere ikke orker at kæmpe for at spare en i det store billede måske lille sum.

Den virkelighed har teparti-aktivisterne i Kongressen nu opdaget. Som en del af teparti-politikeren Paul Ryans plan for at lukke hullet i den amerikanske statskasse skulle sundhedsprogrammet Medicare privatiseres - men så langt tør det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus ikke gå.

I stedet udtalte formand John Boehner:

- Other people have other ideas.

Teparti-fløjen har ligesom politikere i så mange andre lande opdaget, at vælgerne siger ja tak til udefinerede offentlige nedskæringer, men når det bliver konkret, vækkes vælgernes vrede.

Uafhængig kandidat
Nederlaget for teparti-fløjen kommer oven på nedture for de ledende skikkelser. Mediestjernen Glenn Beck falmer, få tager tanken om et Sarah Palin-kandidatur til præsidentposten seriøst, og Michelle Bachmann er begyndt at moderere sine udtalelser.

Samtidig viste en nylig meningsmåling, at 47 procent af amerikanerne har en negativ opfattelse af teparti-bevægelsen, mens 33 procent ser positivt på den.

De inkarnerede teparti-aktivister er dog stadig stærke og vil måske forlade Republikanerne og etablere et tredje parti - eller som minimum opstille en uafhængig kandidat til præsidentvalget i 2012.

Det vil Obama og Demokraterne juble over. Så vil de republikanske stemmer blive delt i to, og den nuværende præsidents genvalg vil være sikkert.

No comments:

Post a Comment