8.11.10

Kongressen kaster sig i skyttegravene

MIDTVEJSVALG 2010: USA’s 111. kongres og i særlig grad medlemmerne af Repræsentanternes Hus har netop fået en endefuld af vælgerne. Der er ikke blevet gjort nok for at løse USA’s problemer, mener vælgerne.

Om man kan lide lovene eller ej, er det dog bredt anerkendt blandt politiske eksperter, at den afgående kongres var en af de mest aktive, og så store love som sundhedsreformen, regulering af finanssektoren og hjælpepakkerne under finanskrisens højdepunkt blev vedtaget.

Alligevel endte det med, at Demokraterne mistede 64 pladser.

Historisk er det sket før, at en meget aktiv og demokratisk kontrolleret kongres får smæk, når Demokraterne har succes med at gennemføre lovgivning. I 1965 og 1966 fik Lyndon B. Johnson sammen med kongressen vedtaget sikring af stemmeret for sorte, Medicare, Medicaid og føderale penge til uddannelse.

Herefter mistede partiet flertallet og 47 pladser i Repræsentanternes Hus.

Denne gang gik det så endnu værre for Demokraterne, og de utilfredse vælgere får næppe andet end en masse politisk spin og kamp, men ingen større politiske tiltag de kommende to år. Den 112. kongres, der mødes i januar, er nemlig polariseret som aldrig før.


Den nye kongres vil være polariseret som aldrig før. Foto: www.usa-perspektiv.blogspot.com

Hos Republikanerne er mange af de nyvalgte teparti-aktivister, der ikke vil have noget som helst at gøre med Demokraternes og Barack Obamas ”socialistiske” og ”anti-amerikanske” politik. Den kommende formand, John Boehner, får sit hyr med at tøjle medlemmerne, hvis han har noget ønske om et bredt samarbejde – hvad meget dog ikke tyder på.

Mens Republikanerne er rykket mod højre, er Demokraterne rykket til venstre. Mange af de demokrater, der blev fældet i sidste uge, var medlem af det såkaldte ”Blue Dog Caucus.” Der er tale om moderate til let højreorienterede demokrater, der ikke har meget tilfælles med Nancy Pelosis vestkyst-demokrater.

I alt var 54 demokrater medlem af denne gruppe, som i stort tal blev valgt ind ved de demokratiske flodbølger i 2006 og 2008. Således var mange valgt i ellers traditionelt republikanske distrikter.

Ud af de 54 gik seks på pension, mens 23 tabte valget. Der er altså 29 færre ”blue dogs” i den nye kongres. Det var ellers den midterakse i kongressen, som skulle sikre et bredt samarbejde.

De resterende demokrater er mere klassisk venstreorienterede og har intet til fælles med de teparti-aktivister, de anser for ”uoplyste” og ”reaktionære.”

Midten i kongressen er væk. Højre og venstre er styrket. Polariseringen er klar.

Kongressen vil blokere alt, præsidenten sender til vedtagelse. Præsidenten vil nedlægge veto mod alt, kongressen vedtager. De kommende to år bliver en lang venten på præsidentvalget, mens USA’s gæld vil fortsætte med at tordne mod uanede højder.

No comments:

Post a Comment