29.11.10

Domstolene truer sundhedsreformen

SUNDHEDSREFORM: Det nyvalgte republikanske flertal i Repræsentanternes Hus har lovet at afskaffe præsident Barack Obamas sundhedsreform.

Imidlertid overhaler dommerne måske politikerne indenom.

Flere grupper har lagt sag an mod regeringen i et forsøg på at stoppe lovgivningen. Den første dom er faldet - og støttede Demokraterne - men i Florida og Virginia vil der ifølge rygter snart falde domme om, at loven er imod forfatningen.

I så fald skal Demokraterne i ilden igen og forsvare den upopulære reform. Samtidig må sygehuse, forsikringsselskaber og embedsmænd gå i venteposition, da lovens overleven kommer i tvivl.

Går dommen imod Demokraterne ved domstolene i Florida og Virginia, kan sagen trække i langdrag i flere og flere retsinstanser og kan i sidste ende havne i Højesteret. Det kan blive en årelang proces.

I sidste ende kan det blive Højesteret, der skal tage stilling til sagerne. Foto: www.usa-perspektiv.blogspot.com

Det er kravet om, at amerikanerne SKAL have en sundhedsforsikring, der er retssagernes substans.

Modstanderne mener, at det strider imod forfatningens garantier om personlig frihed.

Tilhængerne håber på, at domstolene læner sig op af en tidligere afgørelse fra Højesteret. Her afgjorde domstolen, at kongressen gerne må regulere områder, der har "stor betydning for interstatslige handelsområder."

Spørgsmålet for domstolene er så, om reglerne om sundhedsreform juridisk er så betydningsfulde, at det er nødvendigt med føderal lovgivning i forhold til delstaterne.

Læs mere om sagen hos The New York Times her.

No comments:

Post a Comment