23.5.10

Græsrødderne vandt – favoritterne tabte

PRIMÆRVALG: I denne uge faldt afgørelsen i en række primærvalg rundt om i USA.

Kampen stod om, hvem der skulle kæmpe om senatspladserne til november, og der var blodtud til de ledende politikere hos både Demokraterne og Republikanerne.

Som omtalt tidligere var Arlen Specter i store problemer i primærvalget mod admiral Joe Sestak i Pennsylvania.

Specter havde støtte fra det demokratiske establishment, og præsident Barack Obama var på besøg i Pennsylvanias kornmarker for at støtte Specter.

Det hjalp ikke det store. 54 procent af stemmerne i det demokratiske primærvalg gik til Sestak og de resterende 46 procent til Specter.

Græsrødderne og den demokratiske venstrefløj støttede Sestak, da de ikke fandt den noget partihoppende Specter troværdig.

Muligvis er de demokratiske ledere dog også godt tilfredse. Specter har altid været en besværlig mand for Republikanerne i Senatet, og nu slipper Demokraterne af med et problembarn. Den 80-årige Specter, der tilmed har været alvorligt syg af kræft, kan altså nu snart se frem til pensionisttilværelsen.

Libertariansk sejr
I Kentucky vandt Rand Paul, søn af det libertarianske USA’s bannerfører Ron Paul, nomineringen som Republikanernes senatskandidat over Trey Grayson. Procenterne: 59 procent til Paul, 35 procent til Grayson.

Det er en bet for Republikanerne, der åbent støttede Grayson. Rand Paul er voldsomt populær hos den liberalistiske fløj hos Republikanerne, men får sværere ved at skabe støtte blandt de socialt konservative, som står stærkt i Kentucky.

Samtidig er det Rand Pauls første valgkamp nogensinde, og risikoen for, at han kommer til at sige noget kontroversielt eller uigennemtænkt, er derfor større end ved den erfarne Grayson.

Rand Paul, der er opkaldt efter fader Ron Pauls store idol Ayn Rand, kan måske se frem til at blive en ny lederfigur hos libertarianerne, når Ron Paul ikke orker mere.

Ron Paul har været præsidentkandidat hos Republikanerne flere gange, og sidste gang – med internettet i ryggen – var han tæt på at være den bedste fundraiser blandt republikanerne takket være de entusiastiske støtter.

Den libertarianske vælgerskare i USA er anslået til at være mellem 10 og 20 procent af vælgerne, så der er noget at bygge en bevægelse på for Paul-familien.

No comments:

Post a Comment