25.4.10

Demokraterne vil henrette filibusteren

SENATET: Filibuster. En indviklet, parlamentarisk manøvre, som imidlertid er blevet brugt så ofte de sidste år, at studieværter på TV2 og journalister på Ekstra-Bladet kan skrive ordet, næsten uden at skulle forklare det.

Reglen, der betyder, at en senator kan tale så længe, at det ikke er muligt at vedtage en lov, har vakt Demokraternes vrede.

Slaveriet
I hele 1800-tallet var der lidt over 20 filibuster-aktioner i Senatet. I denne kongres, der har siddet i to år, har der været 150. Og amerikanerne havde trods alt også skarpe politiske skillelinier i 1800-tallet. Slaveriet, borgerkrigen og behandlingen af Sydstaterne efter krigen er nogle af de helt store.

Ved det kommende midtvejsvalg er der bred enighed om, at Demokraterne vil bevare flertallet i Senatet, men ikke et så stort et af slagsen som i dag. Hvor der i dag er 59 ret sikre stemmer til Demokraterne, vil flertallet ifølge meningsmålinger skrumpe til et sted mellem 51 og 54 stemmer.

Dermed vil det være svært for Demokraterne at få vedtaget love og reformer, og det kan koste Barack Obama jobbet i 2012.

Det vil senator Tom Udall (D) fra New Mexico ændre på.

Når den 112. kongres afløser den 111. til januar næste år, vil han stille sig op og sige, at det nye Senat ikke er en fortsættelse af det gamle. Der er brug for nye regler.

Så sparkes bolden over til Senatets leder, vicepræsident Joe Biden. Han kan sandsynligvis også se en interesse i afskaffelsen af regel 22, som er den, der giver mulighed for en filibuster.


Det er måske snart slut med senatorer, der lader talestrømmen flyde for at dæmme op for love. Foto: USA-perspektiv.dk


Republikanerne vil rase, men kan ikke gøre meget. Når Biden sletter de gamle regler, skal der et simpelt flertal på 50 medlemmer til at vedtage nye. En filibuster-blokering er ikke mulig i den situation.

Det flertal har Demokraterne med stor sandsynlighed, og selv om Republikanerne vil råbe og skrige, kan Demokraterne enten afskaffe eller ændre regel 22 i en sådan grad, at filibuster-muligheden er en saga blot i amerikansk politik.

Mindretallet svækkes
Set fra Demokraternes side vil det sikre, at der rent faktisk kan blive regeret i USA, og at partiet kan få gennemført deres love. Demokraterne vil slippe for at skulle håndtere et republikansk parti, der i de sidste to år har ført politik med et enkelt ord: NEJ!

Set fra Republikanernes synspunkt er der tale om en voldsom begrænsning i mindretallets magt, og politikerne vil argumentere for, at USA nærmest får et et-parti system. De vil pege på, at Demokraterne også gjorde flittigt brug af filibustre, da de var i mindretal fra 2000 til 2006.

Men faktum er, at partiet ikke kan stoppe Demokraterne, hvis de andre demokratiske senatorer vælger at følge Udall til januar.

No comments:

Post a Comment