11.4.10

Jurist med nordkoreanske aner kan blive USA’s næste højesteretsdommer

HØJESTERET: 20. april fylder højesteretsdommer John Paul Stevens 90 år.

Ikke overraskende mener han, at det nu er på tide at gå på pension – og afløseren kan måske have nordkoreanske aner!

Stevens blev i sin tid udpeget af den republikanske præsident Gerald Ford, men viste sig hurtigt at blive en af domstolens mest venstreorienterede dommere – til stor utilfredshed for de republikanere, der stemte for ham.

Balancen i Højesteret er i øjeblikket fire venstreorienterede, fire højreorienterede og en moderat, Anthony Kennedy. Balancen vil altså ikke ændre sig, med mindre Obama bliver lige så ”snydt” af en ny dommer, som Ford blev det af Stevens.

Stevens har timet sin tilbagetræden således, at Obama får størst mulighed for en efterfølger, han kan lide. Lige nu har Demokraterne pæne flertal i Senatet og Repræsentanternes Hus, men vil med stor sikkerhed tabe pladser til midtvejsvalget i november. Så vil det blive væsentligt sværere at presse en dommer, som Demokraterne kan lide, gennem Kongressen.

Vandrørene i Washington D.C. fortæller, at der er to favoritter til posten.

Den største er Elena Kagan. Hun er akademiker og ikke dommer, og derfor kan modstanderne ikke finde nogle kontroversielle domme og klistre på hende. Som venstreorienteret kvinde kan Demokraterne mobilisere kernevælgerne i november ved hjælp af hende, mens den republikanske senator Olympia Snowe fra Maine får svært ved at stemme imod en kvinde fra New England-staterne.


Præsident Barack Obama skal udpege en ny dommer til den amerikanske Højesteret. Foto: USA-perspektiv.


Harold Koh er en anden mulighed, og her er der det ganske interessante kuriosum, at hans forældre er født i Nordkorea. Kort efter den stalinistiske stat blev etableret, flygtede forældrene til Sydkorea. Faderen fik asyl i USA efter et militærkup i Sydkorea. Koh fik polio som seksårig, men efter flere operationer overlevede han.

Siden fik han sit eksamensbevis fra Havard og blev professor på Yale.


Harold Koh er i dag en juridisk stjerne hos Demokraterne. Hans personlige baggrund er en inkarnation af den amerikanske drøm, og det vil være svært for Republikanere at skyde ham ned.

Intet er dog sikkert i Washington. Udpegningen af højesteretsdommere er alene Obamas ansvar, så måske kommer der en overraskelse fra Det Hvide Hus i de næste par uger.

No comments:

Post a Comment