24.1.10

Republikansk sejrherre får det svært i 2012

Udfordring: Republikanerne jubler stadig over at have erobret den ærkedemokratiske plads i Senatet, som Ted Kennedy kontrollerede sikkert fra 1962 til 2009.

Men for sejrherren Scott Brown ligger den helt store udfordring stadig foran ham.

Der er igen valg til senatet i Massachusetts i 2012, og staten er bestemt ikke blevet en sikker republikansk bastion på trods af den spektakulære sejr.

Blandt vælgere, der opfatter Brown som moderat eller venstreorienteret, fik han 79 procent af stemmerne og 18 procent imod sig.

Blandt vælgere, der opfatter ham som konservativ, fik han 32 procent af stemmerne mod 63 procent til andre kandidater.

Det betyder, at vælgerne ikke har noget ønske om en ærkekonservativ republikaner i Senatet, men vil have en moderat stemme.


Sejrherren Scott Brown fortæller efter sejren, at døtrene er ledige på markedet...


Men det vil ikke falde i god jord hos den republikanske gruppe i Senatet. Her kører man en hård, uforsonlig og klart højreorienteret kurs mod Demokraterne.

Stemmer han sammen med de andre republikanere, vil det være meget let for en stærkere demokratisk modkandidat end Martha Coakley at smide Brown ud af Senatet efter to år.

Stemmer han sammen med Demokraterne, kan Brown regne med at blive udfordret af en mere højreorienteret republikaner ved primærvalgene. I en sådan situation kan Brown meget vel tabe, da republikanere, der stemmer ved primærvalgene, ligger endog meget langt til højre for den amerikanske politiske midte. Det samme gør sig for øvrigt gældende for Demokraterne, bare med modsat fortegn.

Samtidig blev Brown hjulpet af, at Coakley førte en særdeles svag valgkamp, hvor hun blandt andet tog på ferie, mens Brown kørte næsten 250.000 kilometer i sin bil rundt i hele Massachusetts.

Finder Demokraterne en bedre egnet kandidat – og det burde ikke være svært i en stat med et så stærkt demokratisk parti – kan Brown, der i øjeblikket hyldes som en ny leder af Republikanerne og endda et muligt præsidentemne i 2012, hurtigt se sin politiske karriere lide skibbrud.

Her kan du finde flere analytikeres vurdering af, hvorfor Brown vandt i den ellers knaldblå stat Massachusetts.

No comments:

Post a Comment