6.12.09

Skeptiske demokrater afpresser Reid

Sundhedsreform: Før han blev præsident var Lyndon B. Johnson gennem flere år flertalsleder i Senatet - og en særdeles hårdhændet en af slagsen.
Ville han have noget gennemført, fik han det det gjort. Det var så sikker som et amen i en kirke i Alabama. Det skete ved en blanding af trusler om fratagelse af magtfulde poster, løfter om politisk fryns og enkelte gange noget nær fysisk pression af medlemmerne.
Den fysisk store Johnson var kendt for sine noget hårdhændede omfavnelser af sine kolleger i Senatet, hvis de ikke makkede ret.
Et kollektivt lettelsens suk undslap derfor Senatet, da Johnson i 1961 blev vicepræsident i John F. Kennedys administration.
Den nuværende flertalsleder Harry Reid er langt fra nogen Lyndon Johnson.
Den flinke leder
Reidsatser ganske simpelt på at være flink og håbe på, at senatsmedlemmerne betaler for hans venlighed med loyalitet.
Sådan spiller det politiske klaver dog sjældent, og i øjeblikket er det demokratiske flertal godt i gang med at presse diverse krævende løfter ud af Reid, hvis de skal stemme for sundhedsreformen.
Reid har valgt ikke at gøre brug af en speciel procedure, der ville betyde, at kun 50 stemmer kræves for at vedtage lovgivning.
I stedet skal 60 medlemmer af Senatet støtte lovgivning, hvis ikke en filibuster vil kunne agere stopklods.
Det demokratiske flertal er netop 60, og dermed har hvert enkelt medlem nu en enorm magt til at klemme goder ud af Reid.
Abort
Den konservative demokrat Ben Nelson fra Nebraska har presset Reid til at inkludere en tilføjelse til loven, der sætter en del begrænsninger for adgangen til abort.
Det støder flere mere liberale medlemmer af Senatet, som truer med at blokere for at lovforslag med en sådan tilføjelse.
De to konservative sydstatssenatorer Mary Landrieu og Blanche Lincoln siger til gengæld, at de ikke kan stemme for den nuværende lov, der også indeholder en offentlig sygesikring.
Reids strategi som flink mand er nær ved at vælte læsset på målstregen for Barack Obama og Demokraterne, der ellers er tættere end nogensinde på en omfattende drejning af sundhedssystemet mod mere stat og mindre privat.
De næste par dage bliver afgørende. Læs mere om det spegede forhandlingsforløb her.

No comments:

Post a Comment