13.12.09

Demokraterne deler penge og lønforhøjelser ud

Julegaver: Første januar når USA en gæld på 12.100.000.000.000 dollars.

I bogstaver er tallet med de mange nuller 12,1 billioner dollars.

Det skræmmer dog tilsyneladende ikke Demokraterne, som i går valgte at give flere penge til en række statslige organisationer. FBI og NASA kan i det kommende år lune sig med næsten ti procent mere i budgetposen. Også lønforhøjelser til mange statsligt ansatte er blandt julegodterne.

Alt i alt lyder udgiften på den nye lov på 1,1 billion dollars.

Lige fra 1980 og frem til 2004 rettede Republikanerne altid de samme kanoner mod Demokraterne: Demokraterne var ”tax and spend liberals,” som bare gravede dybere ned i den enkelte amerikaners pengepung med højere skatter, når de fandt det nødvendigt at forsøde tilværelsen for den offentlige sektor – og det gjorde de ifølge Republikanerne altid.

Nedslidte kanoner
Med tiden var disse kanoner blevet tyndslidte, og granaterne ramte ikke længere plet. Ved valgene i 2006 og 2008 virkede skræmmetaktikken ikke længere, og Demokraterne erobrede kontrollen i begge kamre i Kongressen samt Det Hvide Hus.

Nu er Demokraterne så godt i gang med at reparere de tyndslidte republikanske kanoner. En sådan lov, som den der blev vedtaget i går, vækker ubehagelige minder for mange amerikanere om stagflations-tiden i Jimmy Carters år, hvor de offentlige udgifter og skatterne steg og steg.

Bedre bliver det ikke af, at en interesseorganisation for skatteyderne har regnet ud, at næsten fire milliarder dollars i den nye lov er såkaldt ”pork barrel” – lokale projekter, der bliver udført i en senators hjemstat. Senatoren kan så holde et triumferende pressemøde i den by, der nyder godt af projektet og sikre sig stemmer og donationer til næste valgkamp.

Bushs nedskæringer
Den republikanske senator John Kyl udtalte til nyhedsbureauet AP, at selvfølgelig skal regeringen have penge til at fungere – men når de amerikanske familier i øjeblikket spænder livremmen ind, burde regeringen vel det samme.

Demokraten Dick Durbin svarede igen og sagde, at pengene kun rækker til at rette op på nedskæringer foretaget under George W. Bush.

I 24 år virkede de republikanske kanoner, og i fem år har de nu være tavse. Fortsætter Demokraterne deres udskrivning af penge kan det meget vel være, at kanonerne igen glinser af olie og finpudset metal til midtvejsvalget i november 2010 – og så risikerer Demokraterne at se deres skyttegrave skudt i grus.

No comments:

Post a Comment