25.10.09

Tronen vakler under en af verdens mest magtfulde mænd

Usikker: Han er en af USA's - og dermed verdens - mest magtfulde mænd. Det betyder også, at han vil kunne sikre sin hjemstat Nevada store frynsegoder.

Alligevel er Harry Reid - flertalsleder i Senatet - ifølge meningsmålingerne i store problemer forud for det kommende midtvejsvalg i 2010.

Han er bagud 43 procent mod 49 procent til Danny Tarkanian, republikaner og søn af en meget populær basketball-træner i Nevada.

Mod Sue Lowden, formand for Republikanerne i delstaten, står Reid kun til 39 procent mod 49 procent til Lowden.

Nevada har USA's næsthøjeste arbejdsløshed, som nu har nået 13,2 procent af delstatens indbyggere.

Det er en del af forklaringen på Harry Reids fald fra tronen.

En anden er den, at stater i og lige omkring Rocky Mountains har libertarianske traditioner - og sundhedsreformen ligner for mange vælgere et stort, statsligt monster, som vil sluge enhver frihed til at vælge egen læge og selv sammensætte sin sygesikring.

Et nederlag for Senatets flertalsleder vil være et prestigetab af episke dimensioner, både for Reid, men bestemt også for hans parteigenossen.


Den negative reklamekampagne mod Harry Reid er skudt i gang. Republikanerne har bragt deres tungeste artilleri i stilling: Ronald Reagan

Fortilfælde findes. I 2004 tabte Tom Daschle, demokrat og dengang Senatets flertalsleder, valget i South Dakota til John Thune - med 4508 stemmer.

Nederlaget ætsede, Republikanerne tog flertallet i Senatet, og Demokraternes ydmygelse var komplet.

Uanset hvad mister Demokraterne næppe flertallet i Senatet, i 2010 men prestigetabet vil være betydeligt og kan få indflydelse på præsident Barack Obamas magtbase og dermed hans muligheder for at gennemføre lovgivning.

Republikanerne skal dog ikke glæde sig for tidligt. Sejrens sødme vil umiddelbart smage som det mest lækre kvalitetssukker fra tropiske plantager, men den kan hurtigt ende med at smage som rådne sukkerrør.

Harry Reid vil nemlig blive afløst af enten Dick Durbin fra Illinois eller Chuck Schumer fra New York. Begge er langt mere partipolitiske og venstreorienterede end Reid, og de vil gøre mere for at smække døren i foran Republikanerne og gennemtromle demokratiske reformer med udgangspunkt i en klassisk venstrefløjstænkning.

I så fald vil Republikanerne have vundet et senatssæde - men alligevel tabt magt og indflydelse. Men så igen - som parti har Republikanerne intet andet valg end at gå efter at banke Reid tilbage til Las Vegas.

No comments:

Post a Comment