25.4.09

Republikanerne får endnu et kæbestød

Nu skulle det hele vende. Det troede Republikanerne. De håbede det. Og mange bad sikkert om det.

For tre uger siden var der valg i New Yorks 20. kongresdistrikt. Vælgerne skulle finde en afløse for Kirsten Gillibrand, som guvernør Paterson udnævnte til senator.

Demokraterne stillede med en ukendt forretningsmand, Scott Murphy.

Republikanerne stillede med Jim Tedisco. Han er leder af Republikanerne i delstatens forsamling, han har været aktiv i politik i over 30 år og er kendt af så godt som alle i distriktet.

Samtidig er der 70.000 flere registrerede republikanere i distriktet end demokrater.

Nederlag
Alligevel tabte Tedisco – med 399 stemmer. Resultatet kom på plads efter flere omtællinger.

Resultatet er et slag i hovedet på Republikanerne og vil demoralisere partiet yderligere.

Valget skulle vise, at amerikanerne vendte sig fra det, Republikanerne kalder Obamas socialistiske politik med massiv statsudvidelse.

Men det tætte nederlag i det ellers republikanske distrikt viser, at Republikanerne stadig har en stenet og snoet vej foran dem. Partiets strateger skal gå endnu mere i tænkeboks, end de allerede er.

Usikker fremtid
Fremtiden ser ikke meget bedre ud. Præsident Obama spytter det ene politiske forslag ud efter det andet. Nu gælder det sundhedsreform.

Obama og Demokraterne vil så godt som indføre skatteyderbetalt sundhedspleje. Republikanerne vil kæmpe for at bevare markedet i systemet.

Men strategien ligger allerede i ruiner. Flere Republikanerne i Kongressen forhandler med Obama om reformen, mens andre blankt afviser enhver handel. Ikke just en forenet front.

Men måske er der en fremtid for Jim Tedisco. Han fremstår i hvert fald ikke som en sur taber, efter han i dag erkendte sit valgnederlag. Måske kan han vippe Murphy af pinden i 2010 – hvis ellers Republikanerne stiger i amerikanernes agtelse.

Læs artikel i avisen Times Union om valget her.

No comments:

Post a Comment