27.4.20

Valgaftenen 2020 kan vare flere uger

Normalt er amerikanske valgaftener lækkerbiskener for nørderne: Burgere, pølser, Coca-Cola og Budweiser (samt måske en Papst Blue Ribbon til hipsterne) bliver konsumeret, resultaterne ruller ind fra øst mod vest, og sent om natten dansk tid er afgørelsen klar.

Det var sådan, jeg oplevede valgaftenen i 2016 på Vega i København. En begejstret ambassadør Rufus Gifford åbnede festen og så frem til Hillary Clintons sejr. Da resultaterne i Michigan og North Carolina begyndte af aftegne sig, fik jeg sagt til en ven "Hvad fanden?! Trump kan sgu vinde!" Gifford luskede hjem.

Intet livedrama
Men det live-drama er vi ikke garanteret at få i år.

Mange stater udvider lige nu mulighederne for at brevstemme på grund af coronakrisen. Men de brevstemmer bliver ikke nødvendigvis talt op på valgdagen, hvis reglerne siger, brevet bare skal være postet på valgdagen. Måske går der reelt flere uger, før alle breve er registreret.

En ting er selve brevforsendelsen. En anden er optællingen. Brevtællingsmaskiner skal opsættes, massive mængder kuverter skal indkøbes og sendes ud, frivillige skal trænes. Men vigtigst af alt skal politikere og myndigheder allerede nu sige, at valgets afgørelse kan trække ud, og det er der gode forklaringer på.

Gær til konspirationsteorier
Ved befolkningen ikke det på valgdagen, vil konspirationsteorierne - særligt på den tabende side- tage fart, utvivlsomt styrket af udtalelser fra den nuværende besidder af Det Hvide Hus.

Skaden på amerikansk demokrati - og jublen i Moskva og Beijing - over en sådan udvikling vil være massiv.

No comments:

Post a Comment